Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?
"Ik heb eerst een bachelor fiscale economie en een master financial management gedaan. Na het afronden van deze studies wilde ik graag een baan waarbij ik de kennis die ik had opgedaan bij beide studies kon combineren. Dit was de functie van controlemedewerker/accountant in opleiding bij de Belastingdienst."

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?
"Het afleggen van de eed maakte het voor mij heel concreet dat je je bindt aan een beroepsgroep inclusief haar normen en waarden. Dit bracht tegelijkertijd een gevoel van trots en verantwoordelijkheid met zich mee."

Waar werk je en wat is je functie daar?
"Ik werk als IT-auditor voor de Belastingdienst, directie Grote Ondernemingen. Ik ondersteun vanuit deze functie met name de accountants/controlemedewerkers bij hun boekenonderzoeken. Daarnaast draai ik ongeveer één dienst per week als vrijwillig politieambtenaar bij Politie Almelo. Hier heb ik toezichts- en opsporingstaken inzake onder andere verkeer, drugsoverlast, wapenvergunningen en evenementen."

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?
"Bij de Belastingdienst krijg je al snel veel verantwoordelijkheid. Zo was ik na vier jaar al eindverantwoordelijk voor een boekenonderzoek bij een grote onderneming. Dit is onder andere mogelijk omdat er een hele batterij collega's met allerlei specialismen (fiscalisten, TP-specialisten, valuators enz.) klaarstaat om jou te ondersteunen waar nodig. Ook kun je altijd terugvallen op meer ervaren accountants. Daarnaast is de samenwerking met collega's heel prettig. Iedereen wil je altijd helpen en er is op de werkvloer totaal geen sprake van 'politieke spelletjes' of 'ellebogengedrag'. Verder biedt de Belastingdienst je veel mogelijkheden om je verder te ontwikkelen. Zo kun je studies volgen, je specialiseren in een bepaalde branche, je inzetten voor de ontwikkeling van vaktechniek of deeltijd lesgeven op de interne academie."

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waarin je je bijzonder interesseert? 
"Ik ben vooral geïnteresseerd in hoe wij de IT-omgeving van belastingplichtigen kunnen gebruiken en hoe wij zelf IT-middelen kunnen inzetten, om (fiscale) controles zo effectief en efficiënt mogelijk uit te voeren."

Wat is je leeftijd?
"33 jaar, maar dat zou je niet zeggen als je me ziet."

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?
"Over tien jaar werk ik, denk ik, nog steeds als accountant en IT-auditor bij de Belastingdienst. Ik hoop dat ik dan een significant deel van mijn werkweek besteed aan de ontwikkeling van vaktechniek. Verder zou ik dan graag deeltijd willen lesgeven op een hogeschool of universiteit."

Foto: Hindele Zondervan / www.hindele.nl