Accountantsprotocol Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2024

COPRO heeft het Accountantsprotocol Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2024 van het Verbond van Verzekeraars beoordeeld, inclusief de daarbij behorende bijlagen. 

Het protocol is opgesteld door de Werkgroep Risicobeheersing, een samenwerking van het Verbond van Verzekeraars en de NVGA. Ze zijn bestemd voor de accountants van gevolmachtigd agenten. 

De werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de Nederlandse Standaard 4400 en leiden tot een rapport van feitelijke bevindingen voor een beperkte kring van gebruikers. 

De COPRO heeft het protocol:

  • Meegelezen
  • Tekstvoorstellen gedaan
  • Aanpassingen doorgevoerd inzake gebruik van aangepaste terminologie naar aanleiding van de herziening van Standaard 4400.

Oordeel COPRO (24022 – 11 december 2024)

COPRO heeft als eindoordeel dat het Accountantsprotocol Werkprogramma Risicobeheersing Volmachten 2024 uitvoerbaar is en voldoet aan de voorwaarden van de Schrijfwijzer Accountantsprotocollen 2017.

COPRO heeft geadviseerd een evaluatie uit te voeren in 2025, hoe de betrokken accountants de uitvoerbaarheid van dit protocol ervaren en hoe ervaren de volmachtgevers de ontvangen rapporten van de accountants? Is dit daadwerkelijk van toegevoegde waarde?

De werkgroep heeft aangegeven deze evaluatie in september/oktober in 2026 te laten plaatsvinden.

De komende periode wordt overgestapt van het Werkprogramma in een 2D naar een 3D model. In het WRV 2024 voor een paar categorieën en in 2025 voor het gehele WRV.  Er wordt dan geëvalueerd hoe de accountants deze wijziging hebben ervaren en dat kunnen ze voor het eerst meten in september 2026 (dus nadat de accountants de werkzaamheden voor het WRV 2025 hebben uitgevoerd.

Aanspreekpunt protocol

De Werkgroep Risicobeheersing Gevolmachtigde Agenten van het Verbond van Verzekeraars en de NVGA zijn voor de accountants van gevolmachtigd agenten beschikbaar als aanspreekpunt bij vragen en/of opmerkingen over de protocollen. Ook verzamelt deze werkgroep de gebruikerservaringen voor evaluatie doeleinden.

open document in nieuw tabblad
Download