De NBA heeft deze FAQ's met het ministerie van SZW afgestemd en het ministerie gevraagd om de vragen gemarkeerd met dit symbool ook op de website van het ministerie op te nemen omdat ze een relevante standpuntbepaling of interpretatie bevatten. Indien beschikbaar tref je bij deze vragen een link naar de website van het ministerie van SZW naar de betreffende tekst.
Deze FAQ betreft enkel situaties waarbij artikel 6a wordt toegepast.
NB In de FAQ’s worden meerdere gelijksoortige termen gehanteerd: entiteiten, ondernemingen, werkmaatschappijen en dergelijke die een gelijksoortige betekenis hebben. Hier wordt steeds een vennootschap of rechtspersoon bedoeld. De FAQ's betreffen NOW 1.0, tenzij anders vermeld.
FAQ's
FAQ L1
Antwoord
Het UWV gaat hierbij uit van een 'geschoonde loonsom'.
Geschoonde loonsom Voor de hoogte van de uitkering bekijkt het UWV de loonsom in de aangewezen referentiemaand. Afhankelijk van de regeling is dit januari (NOW 1.0), maart (NOW 2.0) of juni 2020 (NOW 3.0). De peildatum voor vaststelling hiervan is afhankelijk van de regeling 15 maart 2020 (NOW 1.0), 15 mei 2020 (NOW 2.0) of 26 augustus 2020 (NOW 3.0).
Hierbij hanteert het UWV het SV-loon in de zin van artikel 16 van de wet financiering sociale verzekeringen. Deze informatie haalt UWV uit de polisadministratie.
De gegevens uit de polisadministratie zijn gebaseerd op de loonaangifte die de werkgever zelf heeft gedaan.
Uit het SV-loon haalt het UWV uitbetaald vakantiegeld en uitbetaald extra periode salaris (EPS).
Het UWV kan deze betalingen uit het SV-loon halen omdat deze apart staan vermeld in de polisadministratie.
Overige extra betalingen die gedaan zijn, zijn voor UWV niet automatisch herkenbaar en kunnen daarom niet gefilterd worden.
Indien werkgevers van mening zijn dat de loonsom van januari/maart/juni 2020 niet representatief en zij daarmee onredelijk worden benadeeld kunnen zij bezwaar maken. (Dit kan uiteraard altijd.) In bezwaar kan dan worden beoordeeld of er een mogelijkheid tot maatwerk is. (Zie ook antwoord 8 uit de beantwoording van Kamervragen op 28 mei 2021 over de behandeling van bezwaren tegen de vaststelling van de NOW-1.)
'Terugvalmaand' Indien er geen loonaangifte is gedaan in de aangewezen maanden (januari, maart en juni 2020) wordt beoordeeld of er wel een loonaangifte is gedaan in de zogenaamde terugvalmaand (november 2019 voor 1 en 2 en maart 2020 voor 3 en verder). Er kan alleen worden teruggegrepen op de terugvalmaand indien er in het geheel geen aangifte is gedaan; dit is op deze wijze in de regeling verwerkt. Dit heeft tot gevolg dat in het geval van een nihil-aangifte of een 0-aangifte geen gebruik kan worden gemaakt van de terugvalmaand.
Geplaatst: 23 maart 2021 (11:40 uur) Update: 3 juni 2021 (10:29 uur)
FAQ L2
Bij een werkgever is sprake van een niet-representatieve referentieloonsom aangezien de loonsomdaling niet het gevolg is van ontslag of het (natuurlijk) afvloeien of van personeel. Welk proces kan ik volgen om te zorgen dat het UWV op de hoogte is van de juiste representatieve referentieloonsom?
Antwoord
Je kunt hiervoor bezwaar maken bij het UWV. Recent is hierover een Kamerbrief met de beantwoording van vragen van 28 mei 2021 verschenen. Zie onder andere vraag 8. Eén van de criteria waar het UWV in praktische zin naar kijkt is of de extra betalingen in de referentiemaand als zodanig te herkennen zijn in de loonaangifte. De werkgever moet het kunnen aantonen. Als je van mening bent dat je ten onrechte eerder een afwijzing op je bezwaar hebt ontvangen, kun je in beroep gaan. Wanneer de termijn hiervoor is verstreken, dan heeft het UWV bij ons aangegeven, dat je je in dat geval via het algemene telefoonnummer van het UWV kunt melden met een verzoek aan het UWV om terug te komen op de beslissing.
In lijn met deze FAQ heeft:
de Rechtbank Limburg op 15 november 2021 deze uitspraak gedaan;
de Rechtbank Zeeland-West-Brabant op 28 april 2022 deze uitspraak gedaan.
Geplaatst: 16 juni 2021 (12:56 uur) Update: 9 mei 2022 (11:13 uur)
FAQ L3
Als ergens gedurende het aanvraagproces van de NOW-steun de werkgever failliet gaat, hoe gaat het UWV hier dan in de praktijk mee om?
Antwoord
Zie bijgaande tabel. Waar in dit document de term 'faillissement' wordt gebruikt, wordt ook 'in surseance' of 'WSNP' bedoeld.
Geplaatst: 6 juli 2021 (12:21 uur) Update: 17 augustus 2021 (09:09 uur)
FAQ L4
Vraag
Welke loonaangifteperioden dienen gehanteerd te worden voor de controle van de loonsommen bij vierwekelijkse verloning van NOW 3.1?
In de regeling artikel 16 lid 6 staat aangegeven dat loonaangifteperioden 11 t/m 13 gehanteerd dienen te worden. In de rekenhulp vanuit het UWV (https://www.simulatienow.nl/3e-tranche/) staat bij de aanvullende informatie - benaderbaar via het informatieknopje naast het invulveld van de loonsommen - ook periode 11 t/m 13.
In het accountantsprotocol staat in voetnoot 7 echter aangegeven dat hier loonaangifteperioden 10 t/m 12 gehanteerd dienen te worden.
Antwoord
Het accountantsprotocol is op dit punt onjuist. Wij hebben met het ministerie van SZW afgestemd dat je hier loonaangifteperioden 11 t/m 13 moet volgen conform de regeling.
Geplaatst: 23 februari 2022 (09:45 uur)
FAQ L5
Antwoord
Ja, als blijkt dat een werkgever een bedrag moet terugbetalen, hoeft dat niet in één keer. De werkgever mag het bedrag ook in maandelijkse termijnen terugbetalen. Hiervoor spreekt de werkgever een betalingsregeling met het UWV af. Het maximale aantal termijnen is 60, dat is dus een periode van 5 jaar. Ook kan een werkgever een betaalpauze van maximaal 1 jaar afspreken met het UWV. Het is wel belangrijk dat de werkgever eerst een definitieve berekening aanvraagt en wacht op de beslissing op die aanvraag, voordat een betalingsregeling of betaalpauze kan worden afgesproken. Betaal ook nooit zomaar een bedrag aan het UWV terug zonder de juiste betaalkenmerken. Het duurt dan veel langer voordat de betaling is verwerkt.
Er kan dus contact worden opgenomen met het UWV. Dat kan ook via een digitaal formulier.
Het UWV verrekent geen vorderingen en schulden uit verschillende tranches. Als er dus bijvoorbeeld een aanvraag tot voorschot loopt voor de achtste tranche wordt deze vordering van de werkgever niet automatisch verrekend met een terug te betalen bedrag van de eerste tranche. Van iedere tranche worden de te vorderen of terug te betalen bedragen separaat per tranche afgehandeld.
Op dit moment is de deadline voor vaststelling van NOW 3.1 tot en met NOW 5 (totaal 5 tranches) 22 februari 2023*. Ten aanzien van onze overige accountantswerkzaamheden voorzien wij dat dit tot problemen zou kunnen leiden in combinatie met alle lopende reguliere jaarrekeningwerkzaamheden in het voorjaar van 2023. In hoeverre is er al zicht op of wordt er met het UWV reeds overlegd of er nog verdere spreiding in het tijdspad gaat komen?
Antwoord
Wij hebben deze vraag voorgelegd aan het UWV. Van het UWV hebben wij het volgende antwoord ontvangen:
“De datum voor de sluiting van de vaststellingsloketten NOW 3 (drie tranches), NOW 4 en NOW 5 is formeel vastgelegd op 22 februari 2023.
Zoals u weet hanteert UWV een termijn van 8 weken voor elk bedrijf dat op de sluitingsdatum nog geen vaststelling heeft aangevraagd. (We hanteren een termijn van ingebrekestelling in lijn met de Awb.)
Daarnaast is in de afzonderlijke NOW-regelingen geregeld dat (voor zover van toepassing) een bedrijf dat op de deadline nog geen accountantsverklaring kan overleggen een extra termijn van 14 weken krijgt voor het laten opstellen van een accountantsverklaring.
Beide termijnen bij elkaar opgeteld leiden ertoe dat elk bedrijf uiterlijk 22 weken na de formele datum van 22 februari 2023 een verzoek tot subsidievaststelling inclusief de accountsverklaring kan indienen. Concrete datum nieuwe deadline: uiterlijk 26 juli 2023.
We gaan er van uit dat we hiermee voldoende ruimte bieden.”
* De deadline van de NOW 5 is verplaatst naar 2 juni 2023 en daarmee gelijkgetrokken met de deadline voor de NOW 6.
Geplaatst: 1 november 2022 (08:10 uur) Update: 30 november 2022 (13:40 uur)
FAQ L8
Vraag
De deadline van de NOW 5 en 6 (tranche 7 en 8) is 2 juni 2023. Is het mogelijk om hiervoor uitstel te vragen zoals bij FAQ L7 beschreven voor de NOW 3, 4 en 5 gold?
Antwoord
Ja dat kan. Het UWV heeft ons bevestigd dat het formulier hiervoor volgens hun planning op 2 mei a.s. beschikbaar komt.
Geplaatst: 25 april 2023 (09:25 uur)
FAQ L9
Vraag
Wij hadden problemen met het vinden van een accountant voor de NOW. Nu zijn we te laat met het indienen van de NOW 7 & 8 (na 7 november) en is het loket voor indiening gesloten. Hoe te handelen?
Antwoord
Wij hebben deze vraag aan het UWV voorgelegd. Hierop kwam het volgende antwoord: "Het loket voor NOW-5 en NOW-6 sloot op 2 juni jl. De werkgevers die uitstel aanvroegen hebben dit tot en met 3 november gekregen én daarnaast nog extra respijt t/m 7 november. Voor de werkgevers die te laat zijn hanteren we de volgende lijn: de werkgever ontvangt een vaststellingsbeschikking met nihilstelling (i.c. ambtshalve nihilstelling). De werkgever heeft de mogelijkheid om tijdig in bezwaar te gaan en bij gegronde beslissing op bezwaar krijgt de werkgever de mogelijkheid om alsnog een aanvraag in te dienen."
Geplaatst: 14 november 2023 (13:02 uur)
Contactpersoon: Berthold de Jong
Disclaimer De antwoorden op de FAQ’s zijn opgesteld door de Helpdesk van de NBA. Op deze antwoorden zijn dan ook de algemene voorwaarden van de Helpdesk van de NBA van toepassing.