Doelstelling

De maatschappelijke verwachtingen en wettelijke en regelgevende eisen rondom het rapporteren over duurzaamheid en rondom de rol van de accountant veranderen snel. Dit project beoogt de maatschappelijke en wettelijke ontwikkelingen te volgen, en daarop een antwoord te geven in regelgeving. Het project bestaat uit drie onderdelen:

  • analyse van de onafhankelijkheidsregelgeving rondom duurzaamheid gerelateerde opdrachten, en mogelijk ontwikkelen van nadere guidance
  • aanpassing van de bestaande Standaard 3810N Assurance-opdrachten inzake duurzaamheidsverslaggeving aan de gewijzigde Standaard 600 Bijzondere overwegingen – controles van financiële overzichten van een groep (inclusief de werkzaamheden van accountants van groepsonderdelen). Hierbij wordt rekening gehouden met de concept Standaard 5000 van de IAASB.
  • volgen van ontwikkelingen op Wereldwijd (IAASB) en Europees (CSRD) niveau met betrekking tot assurancestandaarden voor duurzaamheidsrapportering

Planning

Status: uitvoeringsfase

Het project is dit jaar gestart. Gezien de snelle ontwikkelingen rondom assurance met betrekking tot duurzaamheidsverslaggeving is een concrete planning moeilijk aan te geven.

Consultatie Wet implementatie duurzaamheidsrapportering

De NBA heeft gereageerd op de consultatie Wet implementatie duurzaamheidsrapportering, die 17 juli 2023 is gestart.
Het wetsvoorstel implementeert de Europese richtlijn duurzaamheidsrapportering (2022/2464). Deze richtlijn verplicht bepaalde ondernemingen om verslag te doen over duurzaamheidskwesties. Het wetsvoorstel gaat over de eisen voor accountants en accountantsorganisaties indien zij deze informatie controleren. Ook worden transparantieverplichtingen voor beursondernemingen uitgebreid.  

Consultatie ISSA 5000  

IAASB heeft tot 1 december 2023 een consultatie van haar International Standard on Sustainability Assurance (ISSA) 5000 - General Requirements for Sustainability Assurance Engagements. De NBA zal hierop reageren. 

Consultatie Standaard 3810N

De NBA heeft gedurende de zomer wijzigingen aan Standaard 600 geconsulteerd. Het gaat daarbij om het meer risico-gedreven maken van de aanpak van groepscontroles, in plaats van een component-gedreven benadering. Omdat veel assurance-opdrachten inzake duurzaamheidsverslaggeving plaatsvinden bij ondernemingen waar ook een groepscontroleopdracht van de financiële overzichten plaatsvindt, ligt het voor de hand om ook in Standaard 3810N een meer risico-gerichte aanpak in te voeren.

Afronding/implementatie

Verwacht wordt dat in 2024 de verschillende deelprojecten tot resultaten zullen leiden.