In een wereld die steeds complexer wordt, staan we als accountants voor uitdagende vragen over ethiek en integriteit. De Young Profs nodigen je uit voor een prikkelend debat over integriteit. Hoe ver reikt ons normbesef, en waar ligt de grens tussen wat juist en wat onaanvaardbaar is? Is er ruimte voor een grijze zone, of moeten wij als professionals altijd vasthouden aan de hoogste standaarden? En hoe verhouden onze persoonlijke verantwoordelijkheid en die van ons kantoor zich tot elkaar?

Onder leiding van Alexander Pechtold verkennen we samen de grenzen van ethiek. Aan de hand van prikkelende casussen daagt hij de deelnemers uit om hun standpunten over wat toelaatbaar is te delen. Welke afwegingen worden gemaakt en wat is de morele verantwoording? (Praktisch) filosoof Charlie Groen inspireert met een voordracht.

Tijdens deze bijeenkomst willen we samen stilstaan bij de vraag of er van ons, als accountants, hogere ethische normen worden verwacht dan van de gemiddelde burger. We gaan in op de steun die we van onze omgeving mogen verwachten en de rol van een morele infrastructuur die ons daarbij kan helpen.

Deze bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de ledenvergadering. We ontvangen je graag met een lunch.

Programma

  • 12.30-13.30 uur: inlooplunch
  • 13.30-15.30 uur: debat
  • 15.30-16.00 uur: pauze
  • 16.00-18.00 uur: ledenvergadering
  • 18.00-19.30 uur: diner

Waarom deze debatten? 

Impact maken, dat is wat we willen. Ertoe doen voor collega’s en opdrachtgevers, het publiek belang dienen, het zijn voor de meesten van ons de drijfveren om accountant te zijn. Dat gaat niet altijd vanzelf. Ontwikkelingen rond duurzaamheid en AI, maar ook krapte aan mensen en de druk van een kritische omgeving maken het leven van een accountant boeiend én uitdagend.    

Hoe kunnen we als accountants in deze onvoorspelbare en veeleisende omgeving de gewenste impact maken? Dat kan als we met elkaar de juiste voorwaarden creëren. Zoals de bereidheid om open en kritisch naar elkaar te zijn, elkaar te ondersteunen en te inspireren, en te handelen naar de waarden waar het beroep voor staat.  

Met de serie Impact-debatten willen we het besef van wat daarvoor nodig is een ‘boost’ geven. Door te luisteren naar experts, en elkaar kritisch te bevragen en te inspireren: op onze waarden, op de invulling van onze rol als accountant, en op wat er nodig is om daadwerkelijk het verschil te maken.  

De debatreeks is onderdeel van het programma Beroepscultuur, een initiatief van de Stuurgroep Publiek Belang, een samenwerkingsverband van Wta-kantoren, SRA en NBA. 

Sprekers

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold is een Nederlands voormalig politicus voor Democraten 66 (D66) en bestuurder. Van 2006 tot 2018 was hij namens D66 fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Van 31 maart 2005 tot 3 juli 2006 was hij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende II. Daarvoor, van 2003 tot 2005, was hij burgemeester van Wageningen. In 2019 is Pechtold benoemd als algemeen directeur van het CBR. Vanaf 23 maart 2021 presenteert Pechtold het tv-programma De Achterkant van het Gelijk voor omroep BNNVARA op NPO 2. Daarin ondervraagt hij zijn gasten op indringende wijze over de grenzen van de ethiek binnen hun vakgebied of beroepsgroep.

Charlie Groen

Charlie G. Groen is (praktisch) filosoof, met een specialisatie in inclusiviteit, strategie en verbindend leiderschap. Charlie is werkzaam als expert Ethics & Awareness bij de ABN AMRO Bank.  Charlie kent de accountancy sector goed, hiervoor was zij senior advisor culture and behavior bij de assurance tak van PwC , en bestuurslid van de NBA-faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag.

Peter Schimmel RA CFE

Bestuurslid NBA Faculty Ethiek Gedrag &Cultuur

Peter is sinds 2024 partner bij BDO Forenics & Technology en eigenaar van Deskundigonderzoek.nl en was tot 2020 partner bij Grant Thornton en EY. Peter verricht integriteit gerelateerde incidentonderzoeken, adviseert organisaties over integriteitbeheersing en publiceert, opinieert en doceert regelmatig over deze onderwerpen.