Elke accountant raakt wel eens verzeild in een kritieke situatie. Situaties waarin het erop aan komt, waarin je onder druk moet handelen en waarin ieders ogen op jou zijn gericht.  

Op woensdagochtend 16 oktober organiseren we in het Utrechtse TivoliVredenburg een bijeenkomst over acteren op het scherp van de snede. Het gaat om situaties waarin je als accountant daadwerkelijk impact kunt maken, mits je de juiste keuzes maakt en steun krijgt van je omgeving. 

Naast accountants uit de praktijk en bestuurders nemen ook experts deel aan de bijeenkomst. Generaal-majoor Mart de Kruif, die leiding gaf aan de International Security Assistance Force in Zuid-Afghanistan, deelt zijn inzichten over leiderschap onder extreme druk. En neuropsycholoog Margriet Sitskoorn biedt een vernieuwende kijk op het omgaan met stress en het nemen van beslissingen in moeilijke omstandigheden. Raneesh Jagbadhan (PwC-bestuurder) legt de link met zijn kantoorpraktijk. En accountants uit de zaal vertellen over hun ervaringen.

Bovendien ben je getuige van de lancering van de nieuwe NBA-videoserie Getekend. We vertonen fragmenten van deze serie, waarin tv-presentatrice Janine Abbring de accountants Piet Klop (Vestia) en Thijs Smit (Ahold, SNS REAAL) interviewde. In de serie videoportretten ontdek je hoe ervaren accountants onverwachte uitdagingen het hoofd boden en welke lessen ze daaruit hebben getrokken, niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.

Zorg dat je erbij bent, laat je verrassen door de verhalen van deze bijzondere gasten en praat mee!

Waarom deze debatten? 

Impact maken, dat is wat we willen. Ertoe doen voor collega’s en opdrachtgevers, het publiek belang dienen, het zijn voor de meesten van ons de drijfveren om accountant te zijn. Dat gaat niet altijd vanzelf. Ontwikkelingen rond duurzaamheid en AI, maar ook krapte aan mensen en de druk van een kritische omgeving maken het leven van een accountant boeiend én uitdagend.    

Hoe kunnen we als accountants in deze onvoorspelbare en veeleisende omgeving de gewenste impact maken? Dat kan als we met elkaar de juiste voorwaarden creëren. Zoals de bereidheid om open en kritisch naar elkaar te zijn, elkaar te ondersteunen en te inspireren, en te handelen naar de waarden waar het beroep voor staat.  

Met de serie Impact-debatten willen we het besef van wat daarvoor nodig is een ‘boost’ geven. Door te luisteren naar experts, en elkaar kritisch te bevragen en te inspireren: op onze waarden, op de invulling van onze rol als accountant, en op wat er nodig is om daadwerkelijk het verschil te maken.  

De debatreeks is onderdeel van het programma Beroepscultuur, een initiatief van de Stuurgroep Publiek Belang, een samenwerkingsverband van Wta-kantoren, SRA en NBA. 

Dit debat vindt plaats in TivoliVredenburg in Utrecht. Lees meer over de bereikbaarheid van TivoliVredenburg.

Sprekers

Maarten Bouwhuis

dagvoorzitter

Maarten Bouwhuis is presentator bij BNR Nieuwsradio en werkt als debatleider, congresvoorzitter of presentator. 

Mart de Kruif

voormalig militair

Mart de Kruif is voormalig militair met de rang van Luitenant-Generaal in de Koninklijke Landmacht. Hij had als generaal-majoor de leiding over de International Security Assistance Force (ISAF) in Zuid-Afghanistan. Mart de Kruif verschijnt regelmatig op het journaal, Vandaag Inside en maakt samen met Peter van Uhm de podcast ‘Veldheren’.

Margriet Sitskoorn

Hoogleraar Klinische Neuropsychologie

Prof.dr. Margriet Sitskoorn is hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University en BIG geregistreerd klinisch neuropsycholoog. Haar onderzoek richt zich op de relatie tussen hersenen en gedrag en spitst zich toe op hoe gedrag en omgeving, invloed op de hersenen uitoefenen en hoe men op deze manier de emoties, vaardigheden en het gedrag van gezonde mensen en patiënten kan beïnvloeden en optimaliseren.

Margriet Sitskoorn helpt bedrijven, organisaties en individuen zich optimaal te ontwikkelen in een veranderende wereld.

Raneesh Jagbandhan

Partner en directielid PwC Accountants N.V.

Raneesh Jagbandhan is sinds 2000 verbonden aan PwC. Hij heeft als accountant op verschillende PwC-kantoren gewerkt, zowel in binnen- als buitenland. Vanaf 2011 is hij werkzaam vanuit kantoor Amsterdam met een focus op het bedienen van klanten in het internationale beursgenoteerde segment. In 2016 is Raneesh benoemd tot partner en sinds 1 januari 2021 is hij lid van de directie van PwC Accountants N.V., waar hij na de portfolio's Human Capital en Markets nu verantwoordelijk is voor Risk & Quality. Raneesh Jagbandhan is een betrokken en mensgerichte bestuurder die professionals met verschillende achtergronden weet te binden én te boeien.