Whitepaper over rapporteren over circulaire economie: hoe werkt ESRS E5 in de praktijk?
Het nieuwe whitepaper van de Coalitie Circulaire Accounting (CCA, mede opgericht door de NBA) biedt zicht op de toepassing van European Sustainability Reporting Standard E5, over Resource use and circular economy, op basis van een praktijkcase.
'CSRD inzetten voor circulaire transformatie' (Nederlandse versie CCA-whitepaper)
Met dank aan coalitiepartner ABN Amro is er sinds 25 oktober een Nederlandse versie beschikbaar van het nieuwste whitepaper over circulaire economie binnen de CSRD. De bank benadrukt: deze Europese rapportageplicht is veelomvattend en raakt de volledige bedrijfsvoering, dus waarom zou u de kans niet aangrijpen om uw bedrijf van binnenuit op duurzaamheid te toetsen en nieuwe bedrijfsmodellen te ontwikkelen?
In het whitepaper wordt ingegaan op de vijfde European Sustainability Reporting Standard – de 'ESRS E5' – die als onderwerp heeft 'grondstoffengebruik en circulaire economie'. Hierbij is de nadruk gelegd op de eerste zeer bepalende stappen die een bedrijf moet zetten om goed over ESRS E5 te kunnen rapporteren: het maken van de materialiteitanalyse en de selectie van duurzaamheidsindicatoren waarover gerapporteerd moet worden.
Download
Europese verslaggevingsstandaard
Dit whitepaper 'Leveraging corporate sustainability reporting for circular transformation' deelt inzichten uit de recentste casestudie van de Coalitie Circulaire Accounting. De coalitie onderzocht samen met de Deense verffabrikant Hempel de implicaties van deze Europese verslaggevingsstandaard, die onderdeel uitmaakt van de CSRD. Hempel werd hiervoor gekozen als een bedrijf dat bezorgd is om zijn impact op het milieu in een branche waar circulariteit essentieel is, maar tevens als bedrijf dat belangrijke stappen moet zetten om te voldoen aan de nieuwe rapportagevereisten.
Handleiding
De analyse van de case Hempel beoogt allereerst de specifieke vereisten van ESRS E5 onder de aandacht brengen: het vormt een stapsgewijze handleiding voor bedrijven om zich voor te bereiden op het rapporteren. Het tweede doel is om niet alleen te kunnen voldoen aan de standaard, maar om deze in te zetten als een middel om de transitie van bedrijven naar een circulaire economie daadwerkelijk te versterken.
Samenvattend zijn dit de belangrijkste actiepunten voor bedrijven:
- Zie de European Sustainability Reporting Standards (ESRS E5) als een kans. Door aan de nieuwe vereisten te voldoen, kunt u uw bedrijf onder de loep nemen en nieuwe businessmodellen ontdekken.
- Begin ergens en begin nu! Voor het eerst rapporteren over circulariteit is een uitdaging en lijkt misschien overweldigend, maar iets doen is beter dan niets doen. Bedrijven die als eerste met de voorbereidingen beginnen, profiteren het meest.
- Maak gebruik van wat je al hebt. Bestaande risicobeoordelingen, duurzaamheidsstrategieën en -doelen en due diligence-kaders vormen een goed uitgangspunt voor een nieuwe rapportage-inspanning.
- Wees proactief en maak gebruik van externe stakeholders. Benut het rapportageproces om meer inzicht te krijgen in de plaats van uw bedrijf binnen zijn bredere ecosysteem door in contact te komen met klanten, gemeenschappen, ngo's en activisten.
- Betrek de organisatie. Wijs het eigendom toe aan teams in het hele bedrijf, begrijp welke informatie ze nodig hebben om betere beslissingen te nemen en inspireer uw personeel door hen centraal te stellen in uw circulaire transitie.
Het whitepaper is op donderdag 6 juli 2023 gelanceerd tijdens een Engelstalig webinar, zie de video hieronder. In het webinar werd ingegaan op strategieën en praktische aspecten van rapportage over circulaire economie ter voorbereiding op de komende CSRD-wetgeving, om u te helpen hierin voorop te lopen en de duurzaamheidsagenda van organisaties te verbeteren.
Coalitie Circulaire Accounting
De Coalitie Circulaire Accounting (CCA) is een samenwerkingsverband van accountants, financiers en specialisten op het gebied van circulaire economie, opgericht door Circle Economy en de NBA en gesteund door Invest-NL. In de CCA participeren daarnaast ABN Amro, Alfa Accountants en Adviseurs, Deloitte, Avans Hogeschool, Copper8 en Nyenrode Business University.
Bekijk de video