De NBA waardeert de actualisering van de leidraad in het licht van nieuwe wet- en regelgeving en benadrukt het belang van duidelijke richtlijnen voor de praktijk. Zij pleit onder meer voor het opnemen van concrete praktijkvoorbeelden die de toepassing van de leidraad inzichtelijk maken. Ook vraagt de NBA om meer duiding van de impact van het voorliggende wetsvoorstel op sanctiewetgeving.

Daarnaast roept de NBA op tot een gesprek tussen de beroepsorganisaties en het Bureau Financieel Toezicht, met als doel de verschillen tussen de specifieke leidraad Wwft en de Praktijkhandreiking 1124 Richtsnoeren Wwft op te lossen. 

Bijlage consultatiereactie

De bijlage bij de reactie bevat gedetailleerde opmerkingen over de conceptleidraad, inclusief suggesties voor verbeteringen en verduidelijkingen op verschillende punten zoals:

  • Definities van witwassen en financiering van terrorisme: De NBA pleit voor een duidelijkere weergave van de strafrechtelijke bepalingen.
  • Toezicht- en toetsingsarrangementen: Verduidelijking van de verschillen tussen toetsings- en toezichtsarrangementen en de praktische gevolgen hiervan.
  • Risicobeleid en -management: De NBA vraagt om verduidelijking omtrent de acceptatie van cliënten met inherente hoge risico's.
  • Identificatie en verificatie van cliënten: Meer aandacht voor de praktijk van identificatie en verificatie van vertegenwoordigers en UBO's (Ultimate Beneficial Owners).

De volledige consultatiereactie en bijlage zijn beschikbaar als download.

Downloads