De NBA benadrukt dat de verantwoordelijkheid voor de professionele ontwikkeling bij de individuele leden zelf ligt en daar ook blijft. De beroepsorganisatie ziet echter verschillende mogelijkheden om leden beter te faciliteren. Belangrijke wijzigingen betreffen het bieden van duidelijkere kaders, het verbeteren van de portfoliotoetsing en het ontwikkelen van meer ondersteunende initiatieven. 

Voorgestelde wijzigingen zijn het periodiek introduceren van ontwikkelthema’s, afgestemd op maatschappelijke veranderingen, en er komt een vernieuwd toetsplan, dat als basis heeft dat toetsing vooral inhoudelijk relevant en ontwikkelingsgericht moet zijn voor leden. 

Daarnaast wil de NBA accountants beter begeleiden bij PE door praktische voorbeelden te omschrijven uit de praktijk en vaker leden te verbinden, waarbij onder meer het faciliteren van intervisiesessies veel genoemd is door leden.


Meer autonomie

De voorgestelde wijzigingen zijn onder meer bedoeld om onzekerheid weg te nemen bij accountants over welke mate van inspanning ‘goed genoeg’ is. Bestuursleden Christel Deckers en Jan Rijken benadrukken in een interview op Accountant.nl dat de nadruk op maatwerk en persoonlijke professionele ontwikkeling de kracht van het systeem is.

Deckers: “Wanneer de kennis toeneemt over het PE-systeem, verwachten we dat meer accountants het zullen omarmen, want het biedt op individueel niveau veel meer mogelijkheden en geeft accountants meer autonomie. Het is daarmee veel beter toegespitst op de persoonlijke, professionele ontwikkeling.”

De NBA verwacht de aanpassingen in de eerste helft van 2025 te concretiseren en vanaf 2026 volledig te implementeren. Met deze verbeteringen hoopt de beroepsorganisatie het systeem verder te versterken, met als doel een blijvende focus op een leven lang leren en professionele wendbaarheid.