Consultatie

Deze vertalingen van de Internationale Standaarden (ISA's) zijn afgelopen zomer geconsulteerd, in samenhang met wijziggingen aan de Verordening inzake Onafhankelijkheid (ViO) en andere kleine aanpassingen. De reacties op de consultatie hadden alle betrekking op de voorgestelde aanpassingen aan de ViO, niet op de vertalingen van de Internationale Standaarden. Wel is bij het afronden van de Standaarden nog een aantal kleine correcties gemaakt, voordat het bestuur de Standaarden definitief heeft vastgesteld.

Doel van de aanpassingen

De aanpassingen van de Standaarden volgen de aanpassingen van de International Auditing and Assurance Standards Board. De herziening van Standaard 220 en de vertalingen van de Conforming amendments to the ISAs en de Conforming and Consequential amendments to the Audit Standards implementeren (delen van) de nieuwe Kwaliteitsmanagement Standaarden. De NBA vindt dat deze herzieningen bijdragen tot een betere kwaliteitsbeheersing en heeft de aanpassingen daarom overgenomen. De herziening van Standaard 600 verduidelijkt de verantwoordelijkheid van de groepsaccountant voor de groepscontrole, en brengt daarbij meer focus aan op de risico's ten aanzien van de financiële verslaggeving van de groep en de controle daarvan. Ook dit is een verbetering ten opzichte van de bestaande Standaard.

Aankomende ontwikkelingen

In samenhang met Standaard 600 is ook Standaard 3810N Assurance-opdrachten inzake duurzaamheidsverslaggeving herzien, zodat de aanpak op het gebied van groepsverslaggeving in die Standaard aansluit bij de herziene Standaard 600. Daarnaast zal het College Beroepsreglementering aan de hand van het jaarplan 2024 verder werken aan de implementatie van de International Standards on Quality Management in Nederland.

Inwerkingtreding

De nieuwe Standaarden en wijzigingen aan de bestaande Standaarden zijn van toepassing op controles van boekjaren die beginnen op of na 15 december 2023. Deze zullen binnenkort in de Staatscourant worden gepubliceerd.

Downloads