Voorstellen per strategisch thema

Beroepscultuur

De faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag benadrukt het belang van het bevorderen van een integere beroepscultuur en nader te onderzoeken hoe zich dit verhoudt tot een integere organisatiecultuur. Volgens de faculty B&M moet beroepscultuur (en ethiek) een integraal onderdeel zijn van het nieuwe beroepsprofiel en van permanente educatie.

Duurzaamheid/ CSRD 

Faculty ECG  vindt een stevige inzet op dit thema door de NBA van belang omdat dit een van de onderwerpen is waar accountants hun toegevoegde waarde kunnen laten zien in de komende jaren. Dat vereist een inhoudelijk stevige en substantiële aanpak die de markt overtuigt zodat de accountant dé expert en gesprekspartner is voor het bedrijfsleven met heldere dienstverlening en een hoog kennisniveau.

Met de verplichting voor grote ondernemingen vanaf 2025 CSRD-verantwoording af te leggen, waarbij de openbaar accountant assurance zal gaan verstrekken, ontstaat een enorme druk en belasting op de beroepsgroep. Er zijn nog veel vragen/ onduidelijkheden bij deze groep leden. Advies vanuit faculty Audit & Assurance is om actief voorlichting te geven over actuele ontwikkelingen ten aanzien van: ESG accountingvraagstukken, de uit te werken CSRD-verantwoordingen en de uit te voeren assurance werkzaamheden hierop.

Het thema CSRD moet blijvend verankerd zijn in het PE-programma. Hierbij is het belangrijk om naast kennisdeling ook in te zetten op intervisie en dialoog aan de hand van casussen en het delen van best practices.

Om duurzaamheid naar een volgende fase te brengen, pleit de faculty Business & Management om vanaf 2025 te focussen op Niet-Financiële Informatie en de beheersing daarvan. Want verantwoording van informatie is de kern van ons beroep. Niet-Financiële Informatie sluit daarmee natuurlijker aan bij onze kernfunctie. En advies is om te blijven  werken aan cultuurverandering; hierdoor kan worden bewerkstelligd dat alle accountants dit nieuwe vakgebied volledig omarmen.

Fraude 

Blijf focussen op de beroepsontwikkeling van de ethisch competente accountant, zoals omschreven in het Moreel besluitvormgingsmodel en betrek AI hierbij. Er zijn signalen dat de beroepsgroep (nog) niet voldoet aan de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer. Advies is om een masterplan op te stellen dat op korte termijn tot verbetering leidt voor de sector.

De mkb-accountant als betrouwbare adviseur en samensteller 

Volgens de faculty OSV is data-analyse van groot belang voor de mkb-accountant, wil deze toegevoegde waarde kunnen bieden voor de klant/werkgever, data-analyse zou dus een van de activiteiten moeten zijn voor 2025.

Beroepsprofiel en PE-evaluatie 

Train vaardigheden en integere beroepshouding om te voldoen aan de veranderende eisen vanuit werkveld, politiek en samenleving. Definieer een goede leercultuur en werk helder uit waarom en wat er getoetst moet worden.

Regelverbetering/ Vermindering regeldruk 

Faculties adviseren om nader onderzoek uit te voeren naar het bestaan van regeldrukbeleving en wat het openbare accountantsberoep als regeldruk ervaart. Verwacht wordt dat er verschillen bestaan in regeldrukbeleving tussen de grote en kleine openbare praktijken/accountantsorganisaties. In de communicatie over regeldruk zou de toon wat positiever kunnen; de NBA zou zich terughoudend moeten opstellen in het communiceren over het bestaan van te veel regels.

Levendige beroepsorganisatie en governance 

Een levendige beroepsorganisatie biedt een overzichtelijke structuur van logische gremia en hun verantwoordelijkheden. Er wordt actief gelet op een goed evenwicht tussen beroepsbeoefenaren in de keten. Ter bevordering van een levendige beroepsorganisatie zou de NBA meer informatie en activiteiten gericht en passend per werkveld aan kunnen bieden.