Deze consultatie betreft de vertaling van ISQM1 naar de Standaard voor Kwaliteitsmanagement 1 (SKM1), en de aanpassingen van de Verordening Accountantsorganisaties.

Begin september verwacht de NBA een consultatie te starten voor de Nadere Voorschriften Kwaliteitsmanagementstandaarden, die de brug vormt tussen de Wab en de VGBA enerzijds en SKM1 anderzijds. Ook zal de NBA haar voorstel presenteren over de intrekking van de NVKS en ingaan op de schaalbaarheid van SKM1 voor kleine praktijken (onder meer door het publiceren van een voorbeeld van een toolkit). Hierbij zal de NBA ook ingaan op het verlichte regime zoals dat nu in de NVKS is opgenomen, en op de wijze waarop bepaalde NVKS-bepalingen (bijvoorbeeld die rondom de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de waarnemingsregeling) een plaats krijgen buiten SKM1. Op een later moment zal de NBA de vertaling van ISQM2 consulteren.

De NBA stelt een getrapte inwerkingtreding van de nieuwe vereisten voor:

  • Accountantsorganisaties met een OOB-vergunning: inwerkingtreding per 1-1-2025; 
  • Accountantsorganisatie met een reguliere vergunning: inwerkingtreding per 1-1-2026;
  • Alle accountantskantoren (inclusief accountantsafdelingen): inwerkingtreding per 1-1-2027.

Reageren op de VAO kan tot 26 augustus 2024 via consultaties@nba.nl, zodat de wijzigingsverordening begin oktober kan worden gepubliceerd als vergaderstuk voor de Ledenvergadering van december.

Reageren op SKM1 kan tot 4 oktober 2024 via consultaties@nba.nl. Deze datum is gekozen zodat SKM1 beoordeeld kan worden in samenhang met de consultatie van NV SKM, die de NBA begin september zal publiceren.

Download