Voor accountants die CSRD-assurance willen verstrekken en via permanente educatie CSRD-bekwaam willen worden, zijn in februari de nadere vereisten voor de permanente educatie gepubliceerd. Dit document is nu aangevuld met de voorwaarden voor de (kantooroverstijgende) intervisie waar accountants verplicht aan deelnemen. Ook is een wijziging doorgevoerd in het proces waarin accountants aantonen bekwaam te zijn tot het verstrekken van CSRD-assurance. 

Intervisie

Een belangrijk onderdeel van de vereisten is dat accountants die CSRD-assurance willen gaan afgeven zich verplichten tot het volgen van intervisie. De belangrijkste doelstelling is om het lerend vermogen van het individu én de gehele sector op het thema duurzaamheid te stimuleren en te versterken; reflecteren met collega’s op praktijkervaringen met aandacht voor toegepaste kennis, vaardigheden en eigen houding/gedrag. Reden ook dat accountants ten minste twee intervisiesessie volgen waarvan minimaal één keer kantooroverstijgend om met collega’s van andere accountantsorganisaties inzichten en ervaringen te delen.

Gekozen is om accountants en accountantsorganisaties gelegenheid te geven om intervisie rondom CSRD-assurance te integreren binnen bestaande intervisie of reflectie structuren. Dit betekent dat algemene kaders zijn uitgewerkt en dat het aan de beoordeling van accountant, accountantsorganisatie en intervisiecoach is of de intervisiesessies voldoen aan de basisdoelstellingen.

Om de ontwikkelingen te monitoren registreren intervisiecoaches zich bij de NBA. Ook committeren zij zich om anonieme bevindingen en ervaringen te delen met de NBA. De NBA gebruikt deze informatie om de ontwikkeling te monitoren en nadere ondersteuning te bieden of zaken aan te scherpen. De nadere vereisten voor intervisie CSRD-assurance zijn opgenomen in bijlage 3 van de Nadere vereisten permanente educatie voor vakbekwaamheid CSRD-assurance.

Registratie CSRD-bekwaam

Het proces om te komen tot het afgeven van CSRD-bekwaamheid is aangepast. Het document zoals eind februari gepubliceerd is op dit punt geactualiseerd.

Op dit moment wordt hard gewerkt aan een zelfassessment die de NBA ter ondersteuning, kosteloos aan haar leden, zal aanbieden. Dit zelfassessment zal bestaan uit meerdere vragen verdeeld over verschillende kennisgebieden zoals omschreven in de competentiesset. Het zelfassessment en de ontwikkelgerichte feedback geeft de accountant inzicht in het huidige kennisniveau en eventuele kennishiaten.