Nieuwe afspraken

Aan veel van die verzoeken konden accountants in het mkb niet voldoen, wat gevolgen kon hebben voor het proces van het openen van een bankrekening  of daarna het aangaan van een financiering. Vaak lag het aan de formulering. Dan werd er bijvoorbeeld gevraagd om een groepsstructuur te controleren, terwijl de accountant geen controleopdracht heeft of om zekerheid te geven over de herkomst van een vermogensbestanddeel terwijl een accountant dat in de betreffende situatie niet kan geven. Daarom adviseert de NBA sinds geruime tijd aan accountants om deze verklaringen niet af te geven in FAQ 6, tenzij hierover tussen NBA en banken concrete afspraken zijn gemaakt. 

Die afspraken zijn er nu. Er is gekeken naar wat wel kan om het vier-ogenprincipe inhoud te geven. En dat is een accountantsmededeling. In de drie meest voorkomende gevallen is er een standaard vraagstelling geformuleerd die bankmedewerkers kunnen gebruiken om klanten om externe bevestiging van een accountant te vragen in de drie meest voorkomende situaties omtrent de UBO, groepsstructuur of herkomst van vermogen. Hierop kan een accountant dan met een standaard geformuleerde accountantsmededeling antwoorden. 

Accountantsmededelingen

Zoals bekend zijn accountantsmededelingen omkleed met de gebruikelijke kwaliteitswaarborgen voor overige opdrachten, kennen zij een deugdelijke grondslag en worden geborgd door de VGBA. De deugdelijke grondslag bestaat uit kennisname en het bespreken van onderbouwende informatie. Accountants die geen deugdelijke grondslag hebben voor de mededeling zullen hem niet afgeven. De mededeling kwalificeert voor accountants als overige opdracht. Dit betekent dat het geen assurance- of aan-assurance verwant accountantsproduct is.

NBA en NVB zijn blij met deze stap in het licht van regelverbetering en informeren hun leden hierover. De NVB informeert haar leden via een ledencirculaire. Daarna is het aan de banken zelf of en hoe ze de accountantsmededeling gaan inzetten in hun KYC-processen. De NVB treedt niet in de risicobereidheid van individuele banken.

De NBA past de FAQs aan en informeert de leden via gebruikelijke kanalen. Op het NBA-webinar van 21 maart jl. werd dit al aangekondigd.

Over twee jaar wordt de werkwijze geëvalueerd.