Huidige situatie

De verplichting om digitaal te deponeren geldt nu al voor alle micro-, kleine, middelgrote en beursgenoteerde ondernemingen. Een groep van grote ondernemingen en daaraan gerateerde middelgrote dochters genoten tot op heden nog uitstel van de verplichting. Onder andere de invoering van de CSRD-richtlijn zal daar een einde aan maken. De CSRD-richtlijn schrijft voor dat ESG-informatie opgenomen moet worden in een digitaal bestuursverslag, waarbij de informatie met XBRL is getagd.

Uitbreiding SBR Afsprakenstelsel

Het bestaande SBR Afsprakenstelsel, dat beschrijft op welke wijze in Nederland digitaal moet worden gerapporteerd, wordt uitgebreid met de nieuwe vorm van XBRL die de CSRD-richtlijn voorschrijft en zal vervolgens voor op hele jaarverslag van toepassing zijn. De nieuwe vorm is een zogenaamde Report Package, een door XBRL International ontwikkelde variant van een ZIP-bestand. De Report Package moet het jaarverslag in het Inline XBRL-formaat bevatten en een door de onderneming zelf samengestelde taxonomie. In hoofdlijnen komt het er op neer dat grote ondernemingen over boekjaar 2025 in dezelfde vorm moeten deponeren bij de KVK als beursgenoteerde ondernemingen.

Wat is Inline XBRL?

Inline XBRL is een formaat waarbij de rapportage wordt opgesteld in het HTML-formaat. Een formaat wat wij ook kennen voor webpagina’s. Inline XBRL is hierdoor zonder kostbare hulpmiddelen direct leesbaar voor de mens. Met Inline XBRL kunnen de bekende glossy papers worden opgesteld, indien gewenst. Specifieke informatie, zoals de financiële gegevens, worden met een zogenaamde XBRL concept op de achtergrond getagd. Hiermee is een Inline XBRL document ook geautomatiseerd verwerkbaar. Door het gebruik van XBRL concepten kunnen de gegevens efficiënt en betrouwbaar worden verwerkt en is er een solide basis voor transparantie en vergelijkbaarheid.

Voorbereidingen

De overheid is gestart met de voorbereidingen voor de nieuwe verplichtstelling. Digipoort, de digitale infrastructuur die communicatie tussen bedrijven en overheid mogelijk maakt, wordt aangepast om in de toekomst ook Report Packages te kunnen ontvangen.

Daarnaast is de overheid begonnen met een campagne om software-leveranciers te informeren over de wijzigingen die zij in hun systemen moeten aanbrengen om het aanmaken van Report Packages te kunnen ondersteunen.

De NBA is op dit moment bezig met het opzetten van een nieuwe digitale verklaringen taxonomie, dat het nieuw te gebruiken Inline XBRL-formaat zal ondersteunen. Ook wordt voor dit jaar nog een aangepaste Standaard 3950N verwacht.