Lees meer:

De NBA heeft diverse controleverklaringen genanalyseerd, zowel van oob’s (beursgenoteerd en overigen) als niet-oob’s en vanuit verschillende sectoren. Ook is de relatie met het bestuursverslag en het verslag van de raad van commissarissen bekeken. 


Over de resultaten

De analyses over 2022 laten positieve ontwikkeling zien ten aanzien van de diepgang van de rapportering en het gebruik van meer of minder klant-specifieke beschrijvingen van risico’s, controleaanpak en werkzaamheden. Positief is ook dat er in bestuursverslagen en jaarrekeningen steeds meer aandacht is voor de onderwerpen fraude en continuïteit en dat accountants daarnaar verwijzen. De NBA merkt op dat het in dit kader wel belangrijk is dat bestuursverslagen te allen tijde openbaar gedeponeerd worden. Dit komt de transparantie ten goede en dit voorkomt dat de controleverklaring verwijst naar informatie die niet openbaar is. 

Ook is geanalyseerd of er gerapporteerd is over de uitkomsten van de controle en waarnemingen & observaties. Deze uitkomsten zijn voor fraude en continuïteit verschillend. Over de uitkomsten van de controle en waarnemingen en observaties naar aanleiding van een (aanwijzing van) vermoede fraude is alleen in algemene bewoordingen en conclusies gerapporteerd: ‘er zijn geen materiële afwijkingen in de jaarrekening geconstateerd als gevolg van fraude’. Voor continuïteit zien we dat in bijna alle controleverklaringen een bevinding of conclusie is opgenomen ten aanzien van de continuïteitsveronderstelling.

De NBA heeft de rapportages voorgelegd aan een aantal gebruikers van de controleverklaringen. Meer over de resultaten en de afstemming met de gebruikers leest u in de twee rapportages.


Evaluatie Standaard 700

De analyses van de controleverklaringen vormen een belangrijke aanzet voor de evaluatie van de Standaard 700 (paragraaf 29) die gaat over de verplichte rapportage controleaanpak fraude en continuïteit. De NBA voert deze evaluatie in 2024 uit en betrekt hierbij de gebruikers, opstellers en controleurs van de jaarrekening.