De instelling van het BOB sluit aan op de wens vanuit de beroepsorganisatie om nieuwe regelgeving, zoals opgesteld door het College voor Beroepsreglementering (CB), te toetsen aan de wensen vanuit het maatschappelijk verkeer. Het belanghebbendenorgaan adviseert het NBA-bestuur over regelgeving en het publiek belang daarbij.

Voorzitter van het BOB is accountant in business Gerard van Olphen, die in juni jl. door de ledenvergadering van de NBA is benoemd. Zijn eerste opdracht was om op zoek te gaan naar leden van het BOB.

Eerste leden benoemd

Het NBA-bestuur heeft op 3 september jl. vier leden van het BOB benoemd, voor een periode van vier jaar. Uitgangspunt is dat opstellers en gebruikers van jaarrekeningen en daarmee accountantscontroles vertegenwoordigd zijn. De nu benoemde leden zijn afkomstig uit diverse stakeholdergroepen en geven een goede basis voor het BOB om te starten. 

Pieter van den Herik is voorgedragen vanuit MVO Nederland en heeft brede ervaring op het gebied van strategie-ontwikkeling en duurzaamheidsvraagstukken. Volgens BOB-voorzitter Van Olphen is het belangrijk om in het belanghebbendenorgaan iemand met zo’n achtergrond te hebben. “De rol van de accountant op het gebied van duurzaamheid moet zich nog ontwikkelen, terwijl er aan de andere kant grote maatschappelijke vragen en verwachtingen liggen.”

Registeraccountant Kim Waltmann-Dekkers werkt bij KPN op het gebied van corporate control en is voorgedragen vanuit de VEUO. “Haar achtergrond als opsteller van jaarrekeningen en daarmee betrokkene bij de informatie die een onderneming aan het maatschappelijk verkeer geeft, is een belangrijk perspectief in het BOB”, aldus Van Olphen.

Serge Souren is ook registeraccountant en werkzaam bij APG Asset Management's Finance and Risk Office (CFRO). Hij is voorgedragen vanuit Eumedion als vertegenwoordiger van gebruikers van jaarrekeningen en heeft daarmee volgens Van Olphen “goed gevoel bij de informatiebehoeften die beleggers hebben en waaraan ondernemers en accountants in hun respectievelijke rollen invulling moeten geven”.
Mark de Lat werkt vanuit het TransitieAtelier, Hogeschool Saxion en proefschriftonderzoek aan transitievraagstukken en heeft ruim twintig jaar evaring in het werken met en voor accountantskantoren. Volgens Van Olphen moet de invoering van het BOB ertoe bijdragen dat het maatschappelijk belang bij beroepsreglementering zichtbaarder wordt ingevuld. “De achtergrond en ervaring van Mark zijn hiervoor een belangrijke bijdrage aan het belanghebbendenorgaan.”

Uiteindelijk negen leden

De leden van het BOB worden door het bestuur benoemd, met uitzondering van de voorzitter en de plaatsvervangend voorzitter. Het BOB moet uiteindelijk bestaan uit negen leden, die vanuit diverse perspectieven en achtergronden hun inbreng leveren. In de komende maanden wordt verder gewerkt aan de completering van het BOB en de verdere betrokkenheid van stakeholders.