De Europese Commissie moet het voorstel nu nog formeel goedkeuren, maar door de goedkeuring van de Europese Raad en het Europese Parlement zal het voorstel ongewijzigd worden aangenomen en gepubliceerd.

Dit levert voorlopig de volgende rapportageverplichting op: 

 

Organisatie van Openbaar Belang > 500 medewerkers

Grote onderneming

Beursgenoteerde mkb-onderneming 

Niet-EU onderneming omzet > € 450 miljoen

 

CSRD-rapportageplicht vanaf boekjaar:

Oude CSRD 

2024

2025

2026

2028

Stop the Clock 

2024

2027

2028

2028

 

Vanaf de goedkeuring van deze ‘stop-the-clock’ directive zijn over boekjaar 2025 en boekjaar 2026 alleen organisaties van openbaar belang (hierna: oob’s) > 500 medewerkers rapportageplichtig op basis van CSRD. Omdat CSRD nog niet is geïmplementeerd in de Nederlandse wet, is echter nog geen sprake van een formele rapportageplicht voor Nederlandse oob’s. Voor accountants van deze groep verwijzen we naar NBA Alert 49.

Gevolgen voor de implementatie van CSRD in de Nederlandse wetgeving

Door de Omnibusvoorstellen is het CSRD-implementatietraject in de Nederlandse wetgeving stilgelegd. In het BNC-fiche waarin de Rijksoverheid de Nederlandse onderhandelingspositie voor de Omnibus-voorstellen communiceert geeft het kabinet aan “dat het de voorkeur heeft om de implementatie van beide voorstellen mee te nemen in het implementatietraject voor de CSRD, mits de onderhandelingen over die voorstellen voldoende voortgang boeken”.

Het is daarom waarschijnlijk dat de implementatie van CSRD in de Nederlandse wet niet op korte termijn zal plaatsvinden.

Gevolgen voor grote ondernemingen en hun accountants

Grote ondernemingen die geen oob > 500 medewerkers zijn, zullen niet rapporteren over CSRD  over boekjaar 2025. Tegelijkertijd zijn onderhandelingen gaande welke groep ondernemingen CSRD-plichtig zal worden. Het voorstel van de Europese Commissie betekent een CSRD-rapportageplicht voor grote ondernemingen met meer dan 1.000 medewerkers. Deze scope kan echter door de onderhandelingen nog wijzigen. 

Voor grote ondernemingen is het raadzaam om de ontwikkelingen te blijven volgen. Voor grote ondernemingen die waarschijnlijk onder de scope van CSRD blijven vallen kan het raadzaam zijn om, eventueel in een langzamer tempo, door te gaan met de voorbereidingen voor CSRD-rapportage. Voor grote ondernemingen die mogelijk niet meer onder de scope van CSRD zullen vallen kan het raadzaam zijn om te bepalen wat de aanpak zal zijn ten aanzien van eventuele vrijwillige duurzaamheidsrapportage en assurance daarbij. 

Voor accountants van grote ondernemingen is het raadzaam om de onderneming te informeren over de mogelijke verschillende scenario’s en de ontwikkelingen in wet- en regelgeving, en in gesprek te blijven over de mogelijke strategische keuzes ten aanzien van duurzaamheidsrapportage.