Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?
"Ik had altijd al interesse in economische en financiële vraagstukken. Na het vmbo wilde ik graag een financiële opleiding volgen. Destijds werd mij aangeraden om de opleiding tot financieel administratief medewerker te volgen en vervolgens binnen een bedrijf te gaan werken, vanwege de "baanzekerheid" aangezien er altijd behoefte was aan boekhoudkundig personeel. Al snel merkte ik dat ik meer kon en wilde bereiken. Na het afronden van de mbo-opleiding tot administrateur werden we als klas uitgenodigd bij Deloitte. Tijdens deze bijeenkomst kregen we presentaties over het beroep van accountant, wat zijn functie inhield en welke mogelijkheden er waren na het mbo. Dit sprak me enorm aan, waarna ik besloot om accountant te worden en accountancy te gaan studeren aan de Hogeschool Inholland."

Hoe voelde het voor jou om de beroepseed af te leggen?
"Het afleggen van de beroepseed was een heel bijzonder en trots moment voor mij! Als ik naar mijn achtergrond kijk, zie je een jongen die op negenjarige leeftijd naar Nederland kwam zonder een woord Nederlands te spreken. Ik heb het eerste jaar alleen Nederlands geleerd op de basisschool en ben vanwege mijn taalachterstand ingestroomd op het vmbo om vervolgens verder te gaan op het mbo en later naar het hbo. Het behalen van mijn hbo-opleiding was destijds een enorme mijlpaal voor mij. Na mijn opleiding ging ik werken bij PKF Wallast en startte ik met de masteropleiding accountancy aan Nyenrode, zoals gebruikelijk is. Na het behalen van mijn theoretische vakken kreeg ik gezinsuitbreiding en besloot ik mijn afstudeerscriptie op een later moment af te ronden. Jaren later pakte ik de studie weer op. Een combinatie van gezin, werk en studie was een enorme uitdaging, waarvoor ik veel studie-uren investeerde en hard werkte. Ik ben enorm dankbaar voor de flexibiliteit van mijn gezin en de collega's die mij hielpen waar nodig. Het afleggen van de beroepseed voelde niet alleen als een afsluiting van mijn opleiding, maar ook als een enorme prestatie. Het feit dat ik, beginnend op het vmbo, dit heb weten te bereiken, vervult me met trots. Ik hoop een voorbeeld te kunnen zijn voor mijn kinderen en anderen, dat alles mogelijk is zolang je er hard genoeg voor werkt en blijft geloven, hoe moeilijk het ook kan zijn."

Waar werk je en wat is je functie daar?
"Ik werk als auditmanager bij Newtone. Eind december vorig jaar zijn we gefuseerd met HLB Witlox Van den Boomen en Koenen en Co. Op 12 april jl. is onze nieuwe naam op een feestelijke wijze gepresenteerd. De naam is ontstaan vanuit krachtenbundeling waarmee we uitstralen wie we zijn (vertrouwd) en waar we voor staan (vernieuwend). Deze samenwerking zal ons naar een hoger niveau tillen op het gebied van kwaliteit, technologie en personeelsbeleid."

Wat maakt het werken daar bijzonder?
"In 2020 kreeg PKF Wallast als allereerste accountantskantoor in Nederland de titel Great Place to Work. Ze hebben deze erkenning vervolgens drie jaar op rij weten vast te houden. Dit zegt veel over hoe de medewerkers de sfeer en het werkklimaat binnen het bedrijf ervaren, en het straalt echt positiviteit uit.
Wat ik bijzonder waardeer is de ruimte voor persoonlijke groei en aandacht. Intern zijn er verschillende mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, of het nu gaat om het volgen van een studie of het specialiseren in een bepaald onderwerp of gebied. Door ons diverse klantenbestand en verschillende afdelingen word je betrokken bij projecten die spelen bij de klant. Het leukste vind ik de samenwerking met mijn collega's. Deze personen maken het plezierig om aan projecten te werken. Ik werk in een cultuur van openheid, respect en waardering, waar we elkaar helpen en ervoor zorgen dat ieders ideeën worden gedeeld, zowel zakelijk als collegiaal. Recentelijk heeft een collega bijvoorbeeld een zaalvoetbaltoernooi georganiseerd, maar er zijn talloze andere voorbeelden zoals een pubquiz, hardlopen, nieuwjaarstoernooien, zeilen, een gezamenlijke iftar of een wijnproeverij.
Met de nieuwe naam Newtone wordt positief naar de toekomst gekeken. Door de samenvoeging lijken de mogelijkheden voor persoonlijke groei en ontwikkeling binnen de organisatie veelbelovend. We kunnen uitkijken naar een breder netwerk, met allerlei verschillende afdelingen en vestigingen. Dat opent de deur naar nieuwe kansen en avonturen. Verder zal de mogelijkheid aanwezig zijn om meer samen te werken en van elkaar te leren tussen teams en locaties en dit betekent niet alleen een hoop nieuwe ideeën, maar ook meer kansen om jezelf te laten zien en te groeien binnen de organisatie. Om dit overtuigend waar te maken formuleerde de organisatie kernwaarden die zijn ontstaan vanuit het dna van de drie organisaties te weten: gedreven vakmanschap, impactvol eigenaarschap, menselijke betrokkenheid en onvoorwaardelijke samenwerking.
Bovendien zorgt de fusie voor een mix van bedrijfsculturen, wat een interessante dynamiek kan opleveren. Ik ben erg benieuwd hoe de organisatie zal vormen en hoe een nieuwe identiteit gecreëerd zal worden."

Heb je een specialisatie of zijn er thema's waarin je bijzonder geïnteresseerd bent?
"Ik voer voornamelijk werkzaamheden uit op het gebied van wettelijke en vrijwillige controleopdrachten, maar ook subsidiecontroles. Momenteel vind ik de ontwikkelingen op het gebied van ESG en de rol van de accountant hierin bijzonder interessant. In de toekomst zou ik me hierin willen verdiepen en mijn ‘groene vaardigheden’ willen ontwikkelen. Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig naar onderwerpen binnen de psychologie met betrekking tot intrinsieke en extrinsieke motivatie en de invloed hiervan op gedrag, leiderschap en succes."

Wat is je leeftijd?
"Ik ben 37 jaar oud."

Waar zie je jezelf over tien jaar?
"Het accountantsberoep ondergaat steeds meer veranderingen en met de snelle opkomst van technologische ontwikkelingen zal ik als accountant in de toekomst niet alleen meer auditwerkzaamheden uitvoeren. Over tien jaar zie ik mezelf als een deskundige met meer een adviserende rol op diverse gebieden zoals technologie, compliance-eisen en het identificeren van risico's. Gezien mijn interesse in intrinsieke en extrinsieke motivatie, ben ik mogelijk ook betrokken bij onderwijsinstellingen waar ik een rol als mentor kan vervullen om studenten te helpen bij onderwerpen zoals loopbaanontwikkeling, kennisoverdracht en persoonlijke ondersteuning."