Hoe heb je besloten accountant te worden? Was er een doorslaggevend moment?
“Als ie maar geen voetballer wordt, ze schoppen hem misschien halfdood. Maar liever dat nog, dan het bord voor zijn kop van de zakenman, want daar wordt hij alleen maar slechter van.”
"Nou zo ging het er bij ons thuis ook ongeveer aan toe. Mijn vader, AA en FB, zei tegen mij: 'Je mag alles worden, behalve accountant.' Wanneer je dat tegen een kind zegt, dan doen ze het natuurlijk toch. Of dit mij (onbewust) heeft bewogen tot het worden van accountant, dat weet ik niet. Op de middelbare school koos ik voor de profielen NT & NG, zonder economie. So far so good, dacht mijn vader vast.
Gedurende mijn tijd op het vwo overwoog ik verschillende opleidingen, zoals dierengeneeskunde en technische wiskunde. Ondanks dat ik zo’n tien tot vijftien studies had bekeken, was ik nog niet overtuigd. Bij wijze van laatste poging besloot ik de opleiding bedrijfskunde te onderzoeken, ondanks dat het niet binnen mijn interessegebied leek te vallen. Tot mijn verrassing werd ik enorm enthousiast van de studie. En dan nog het hele verhaal over ‘goed met cijfers’, je kent het wel…"

Hoe is het voor jou om de beroepseed af te leggen?
"Ik ben enorm trots dat ik de eed heb mogen afleggen. Samen met twee collega’s van PwC Groningen, die ik buiten werk regelmatig spreek."

Waar werk je en wat is je functie daar?
"Ik werk bij PwC, sinds 2018. Initieel startte ik op kantoor Groningen en sinds 2022 werk ik op kantoor Zwolle. Ik werk daar in de functie senior associate."

Wat maakt het bijzonder om daar te werken?
"Wat het bijzonder maakt om bij PwC te werken, is dat het bij mijn keuze voor een accountantskantoor direct goed aanvoelde. Ik kreeg het gevoel dat er een informele en open sfeer heerste. Nu, na een aantal jaren en enkele persoonlijke tegenslagen zoals een zware hersenschudding en gescheurde kruisbanden, ben ik ervan overtuigd dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ons vakgebied is hectisch en het vinden van een goede balans tussen werk en privé is belangrijk. Tijdens mijn revalidatie heb ik mijn weg hierin moeten vinden, waarbij PwC mij goed ondersteunde en mij de ruimte gaf. Mede dankzij de steun van PwC en mijn collega’s kan ik me nu, met evenveel plezier als daarvoor, op mijn werk focussen."

Heb je een specialisatie of zijn er thema’s waarin je je bijzonder interesseert?
"Binnen de accountancy heb ik mijn focus op zorginstellingen en winstgerichte organisaties. Wat mij aantrekt aan zorginstellingen is de complexiteit van het verbeteren van de kwaliteit van leven voor patiënten in combinatie met het opereren in een dynamische omgeving waarin ze moeten voldoen aan regelgeving en tegelijkertijd innovatieve oplossingen moeten vinden voor de uitdagingen waarvoor ze staan. Aan de andere kant ben ik ook geïnteresseerd in winstgerichte organisaties vanwege hun focus op efficiëntie, groei, automatisering en het behalen van financiële doelen.
Verder vind ik vooral het persoonlijke aspect van ons werk leuk, zoals het leggen van verbinding met verschillende mensen. Een aantal jaar was ik stagecoördinator. Vanaf september begin ik als coach voor een aantal nieuwe startende accountants. Dit geeft mij de kans om mijn ervaring te delen en anderen te helpen groeien in hun carrière."

Wat is je leeftijd?
"Ik ben 28 jaar oud."

Wat zie je jezelf over tien jaar doen?
"Ik zeg altijd 'Whatever floats your boat', de iets minder afgezaagde versie van 'Do what makes you happy'. Momenteel ben ik tevreden met mijn werk bij PwC en zolang ik dat blijf, verwacht ik daar te blijven. Voor mij is het belangrijkste dat ik genoeg uitdaging en voldoende tijd voor mijn familie en vrienden weet te vinden."