Kettinggesprek met Tamara Sjak Shie over Vrouwelijk Leiderschap
Tamara Sjak-Shie is een Senior Associate en is werkzaam in de Financiële Dienstverlening bij PwC. Tamara Sjak-Shie: "Ieder mens zou zich op een authentieke manier moeten kunnen ontwikkelen." Lees hier het kettinggesprek.
Waarom vind jij het thema vrouwen en leiderschap belangrijk?
"Als een vrouw zich moet aanpassen in de mannelijke werkcultuur waar ze tot nu toe nog vaak in terecht komt, vind ik dat een uitdaging. Elke vrouw moet zich, net als iedere man, op een authentieke manier kunnen ontwikkelen. Een omgeving waar zowel mannen als vrouwen kunnen bloeien vind ik dus essentieel.
Het is niet ok als vrouwen zichzelf moeten aanpassen om evenveel kansen te krijgen in het werk. Je vrij, veilig en gewaardeerd voelen is noodzakelijk om individuele talenten en persoonlijkheden in te kunnen zetten en die te laten groeien. Dit lukt in mijn perceptie pas als vrouwen zich comfortabel en zelfverzekerd genoeg voelen op hun werk.
Door meer diversiteit in leidinggevende posities op de werkvloer zouden vrouwen in mijn visie nog meer kunnen opbloeien in de werkomgeving. Daarnaast is het zo dat we een goede combinatie van mannen als vrouwen nodig hebben om de huidige complexe uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Het is mijn ervaring dat vrouwen vaak geneigd zijn om zich te concentreren op de 'waarom', zoeken naar de reden waarom dingen gebeuren en aandacht besteden aan de gevolgen van hun besluiten voor individuen en de maatschappij. De financiële dienstverlening zou daarom juist kunnen profiteren van de aanwezigheid van vrouwelijk talent en leiderschap."
Waar heb jij binnen deze groep behoefte aan?
"Ik zou graag mijn netwerk willen uitbreiden door deel uit te maken van deze groep. Via dit netwerk zou ik meer willen leren over hoe anderen dit belangrijke onderwerp – Women Leadership - zien en willen horen over hun ervaringen hiermee. Ik ben ervan overtuigd dat de leden in deze groep waardevolle kennis, expertise en ervaring bezitten, zowel in zijn algemeenheid als ten aanzien van dit specifieke thema. Met dit in gedachten wil ik graag impact maken binnen mijn eigen organisatie, impact waarvan de volgende vrouwelijke generatie op de werkplek van kan profiteren. Daarnaast zou ik graag willen weten hoe ook ik met mijn ervaringen een bijdrage kan leveren aan het netwerk of kennis van anderen in deze groep."
Wie inspireert jou en waarom?
"Mijn moeder is een erg intelligente, gedreven, bescheiden en temperamentvolle vrouw. Zij is mijn dagelijkse bron van inspiratie en grootste drijvende kracht achter mijn beslissingen in het leven. Haar ondersteuning, waardevolle adviezen en liefde geven mij de moed om mijn ambities na te jagen. Maar ook haar discipline, doorzettingsvermogen en empathie zijn inspirerend. Ze heeft mij geaccepteerd zoals ik ben. Vanuit mijn perspectief is dat erg zichtbaar gelet op haar communicatiestijl. Ze heeft mij altijd geadviseerd om mezelf te zijn en anderen gelijk te behandelen.
In die lijn vind ik de volgende uitspraak van Manisha Mehrotra (Hoofd Diversiteit en Inclusie, Bloomberg LP) erg interessant:
'Gelijkheid is net als een hek rond een voetbalveld, dat voor iedereen even lang is. Het houdt geen rekening met het feit dat niet iedereen even lang is. Als mensen verschillende uitgangsposities hebben, wordt de uitkomst natuurlijk ook verschillend.'
Ook al zijn we ongelijk geboren in deze wereld, houdt dat niet in dat we elkaar niet gelijk moeten behandelen. Hiermee bedoel ik dat we niet allemaal zijn opgegroeid in emotioneel en/of financieel stabiele huishoudens. Daardoor hecht ik veel waarde aan gelijkheid op de werkvloer zodat we allemaal een kans kunnen krijgen.
Veel topvrouwen geven aan in hun carrière hulp te hebben gehad van een sponsor: een ambassadeur die zorgt dat je bepaalde informatie krijgt of de eigen invloed gebruikt om bepaalde deuren voor je te openen."
Wat zijn jouw ervaringen hiermee? Heb jij zelf iemand vooruit kunnen helpen?
"Het is cruciaal om jezelf te omringen met anderen die geloven in zichzelf en in jou. Ik heb ervaren hoe essentieel het is om samen te werken met die mensen die zelf ook vooruitstrevend zijn. Terugkijkend vind ik dat ik aan het begin van mijn carrière bij PwC een enorme drive had om succesvol te zijn maar daarnaast ook in sommige gevallen wat verlegen was. Vanuit verschillende invalshoeken heb ik praktisch advies ontvangen om daar verandering in te brengen.
De constructieve, positieve feedback en samenwerking met verschillende teams heeft daar ook een grote aanpassing in gebracht. Deze belangrijke teams hebben een aanmerkelijk rol gespeeld in het opbouwen van mijn zelfvertrouwen. Door hun complimenten en de uitdagingen die zij mij gaven, kon ik mijn sterke kwaliteiten verder ontwikkelen.
Ik ben degenen die de tijd en moeite hebben genomen om constructieve feedback te geven dan ook zeer dankbaar. Vergeleken met vier jaar geleden heb ik hierdoor veel meer kennis over wie ik ben, wat ik kan en de kwaliteiten die ik heb. Bij PwC zijn er verschillende belangrijke vrouwelijke rolmodellen. Mijn afdelingsdirecteur vroeg me om lid te worden van een vrouwelijk leiderschap comité om mijn netwerk uit te breiden. Tijdens het gesprek dat ik met mijn afdelingsdirecteur heb gevoerd over dit comité, kon ik mijn enthousiasme niet bedwingen. Ik vind het heel belangrijk dat we allemaal succesvol kunnen worden door onszelf te zijn en het lijkt me heel leuk om daar een actieve rol in te kunnen spelen. Dit comité binnen PwC organiseert onder andere evenementen over vrouwelijk leiderschap om andere vrouwen ook een stem te geven. Daarbij hoop ik dat deze vrouwelijke rolmodellen de jongere generatie zullen inspireren en ondersteunen om zichzelf op een authentieke wijze te ontwikkelen. Door tijd en moeite hierin te steken, hoop ik ook anderen vooruit te kunnen helpen."
Wie vraag jij binnen deze groep om aan te haken bij dit kettinggesprek?
"Lyanne Janssen: Wat zijn de drie belangrijke tips die je vrouwelijke professionals zou geven die net met hun carrière zijn begonnen?"
Word ook lid van de community Inclusie en Diversiteit op het NBA Community en zet je in om de doelstellingen verder te brengen.