'Er zou een young prof in het NBA-bestuur moeten zitten'
Interview Young Prof-bestuurders Donna Maas en Lisanne Versluis
NBA Young Profs komen met frisse initiatieven en originele inzichten op voor de belangen van accountants tot 35 jaar, maar wie zijn de bestuurders die achter de schermen het vuur uit hun sloffen lopen? In een serie interviews vertellen ze over hun drijfveren, ambities en wat het ze brengt. Dit keer Young Profs-bestuurders Donna Maas en Lisanne Versluis.
Donna Maas, partner bij Maas Accountants, en Lisanne Versluis, junior manager audit bij Baker Tilly, zijn binnen het bestuur van Young Profs verantwoordelijk voor de invulling van het thema cultuur, gedrag en ethiek. Voor Donna was de keuze om bestuurder te worden niet moeilijk. Als accountant in de samenstelpraktijk is ze gewend in oplossingen te denken.
"Je helpt ondernemers door ze te ontzorgen en adviezen te geven. Als je vindt dat binnen de accountancy zaken beter kunnen moet je daar ook iets mee doen."
Voor Lisanne is de stap een logisch vervolg op een eerdere bestuursfunctie binnen BT Young, de organisatie van jonge accountants bij Baker Tilly.
"In die positie was ik vooral bezig met kantoorbrede onderwerpen. Je kan de eigen organisatie verbeteren, maar aan bijvoorbeeld de beroepsopleiding kan je niets veranderen. Als Young Profs-bestuurder heb je die mogelijkheid wel."
Weerbarstig
Beiden besteden ze ongeveer vier uur in de week aan hun bestuurswerk. Een investering die veel oplevert.
Donna: "Je leert leuke mensen kennen. Zoals Lisanne bijvoorbeeld. We willen met een jong enthousiast bestuur het podium pakken en onze stem laten horen. Welke strategische partners zoeken we daarbij? En op wat voor manier reageren we op ontwikkelingen binnen de accountancy? Daarover heb je interessante discussies met elkaar."
Lisanne: "Je ontwikkelt je als persoon. Ik heb bijvoorbeeld geleerd wanneer het beter is om je mond te houden. En je ontdekt dat zaken soms veel weerbarstiger zijn dan je dacht. Binnen Baker Tilly praatte ik als young prof met het bestuur. Dat was heel overzichtelijk. Nu merk je hoeveel partijen en mensen er bij de processen binnen de accountancy betrokken zijn. De NBA, de leden maar ook de politiek. Het is tegelijkertijd wel mooi om daar onderdeel van te zijn. Binnen je eigen kantoor sleutel je aan een fiets, hier aan een vrachtwagen."
Ze zijn januari van dit jaar begonnen binnen het bestuur. Hun eerste doel was invulling te geven aan de pijler cultuur, gedrag en ethiek.
Donna: "Wat verstaan we daaronder? Denken we hetzelfde over cultuur?"
Ondanks de verschillen – de een is partner bij een kleiner kantoor, de ander junior manager bij een top tien kantoor – zijn ze eensgezind over wat de gewenste cultuur inhoudt.
Lisanne: "Op een respectvolle manier de discussie met elkaar aangaan en open staan voor elkaars ideeën. Als je samenwerkt in plaats van elkaar te bekritiseren breng je het vak verder."
Heilige huisjes
Na amper negen maanden is het nog te vroeg voor wapenfeiten maar aan ambitie ontbreekt het niet. "Op het gebied van cultuur valt veel te winnen", aldus Donna.
"Bijvoorbeeld als het gaat om de sociale interactie. Het valt mij tijdens accountantsbijeenkomsten op dat veel deelnemers erg op zichzelf gericht zijn. Ik was laatst op een bijeenkomst waar iemand een mening verkondigde die afweek van de gevestigde orde. De samenstelverklaring is van weinig waarde voor de klant, vond hij. Er werd vooral verontwaardigd op gereageerd. Op zo'n moment merk je dat er nog veel heilige huisjes zijn binnen de accountancy."
Lisanne: "Als ik iets hoop te bereiken in de komende drie jaar als bestuurder is het dat we taboes bespreekbaar maken. Als een misstand aan het licht komt is de eerste reactie van kantoren: dat komt bij ons niet voor. Iedereen reageert op elkaar. Het zijn vooral ego's die hun eigen stokpaardje berijden. Wat je zou willen is dat we het gewoon benoemen. Durf fouten toe te geven. Het omgekeerde gebeurt ook te weinig. Als je successen deelt en viert, laat je zien hoe leuk het beroep is. Die transparantie spreekt iedere accountant aan maar jongeren in het bijzonder. Die willen daarover praten."
Donna: "Als je echt wil dat de stem van jongeren gehoord wordt moet er een young prof in het NBA-bestuur komen. En maak ze partner. Ik ben zelf een van de weinige jonge partners. Dat zouden er meer moeten zijn. Het zorgt voor een andere cultuur en nieuwe ideeën."