Standpunt: De NBA bevordert de komst van de 'Digitale snelweg'. Een snelweg waarbij financiële (verantwoordings-)informatie geautomatiseerd tussen organisaties kan worden uitgewisseld. 

Bedrijven en andere organisaties moeten veel financiële informatie toesturen aan bijvoorbeeld toezichthouders, banken, KVK, de Belastingdienst of het CBS. Veel van deze informatie wordt door accountants opgesteld of gecontroleerd. Door financiële gegevens en accountantsverklaringen gedigitaliseerd te verzenden neemt de datakwaliteit toe, evenals de transparantie en de controleerbaarheid. Ook maakt digitalisering van de data een efficiënte verwerking mogelijk, met een hoog niveau van betrouwbaarheid. Al deze aspecten verminderen de administratieve lasten en versterken de infrastructuur van de Nederlandse economie. Het is dan wel zaak dat de overheid op haar beurt op de zelfde wijze ook gegevens beschikbaar stelt en retour stuurt: dus een digitale snelweg met tweerichtingsverkeer.

De NBA draagt actief bij aan de ontwikkeling en toepassing van Standard Business Reporting (SBR) en het Referentiegrootboekschema (RGS). SBR is de nationale standaard voor het samenstellen en aanleveren van financiële rapportages. SBR werkt met XBRL, een internationale standaard voor digitaal rapporteren. RGS is de nationale standaard voor de digitale uitwisseling van rapportages gebaseerd op grootboeksaldi. Specifiek voor haar leden ontwikkelt de NBA methodieken om digitale rapportages zo efficiënt en effectief mogelijk te controleren, zoals de SBR assurance-oplossing en de technische controle-aanpak voor ESEF. ESEF eveneens gebaseerd op XBRL is de Europese standaard waarmee uitgevende instellingen aan de AFM en KVK moeten deponeren.