Standpunt: de NBA vindt dat uitvoering van werkzaamheden door accountants die werken voor concerns die internationaal opereren bemoeilijkt wordt, doordat implementatie van de auditregels uiteenlopend is ingevoerd in de verschillende (Europese) landen. Het is daarom van belang dat er een gelijk speelveld gecreëerd wordt op het gebied van wet- en regelgeving in Europa. Harmonisatie van wet- en regelgeving is van belang, mede omdat veel ondernemingen en organisaties ook over de landgrenzen heen opereren. Op die manier kan de kwaliteit verhoogd worden.

Beroepsgroep

In Nederland zien wij dat een deel van de fouten die gemaakt worden in de audit, spelen bij internationale concerns met (geografisch) internationale teams. De oorzaak ligt voor een belangrijk deel in de veelheid aan lidstaatopties en lokale (interpretaties van) controle standaarden.

Waar gaat het mis?

De verordening [1] die vanuit Europa is opgelegd aan accountants kent momenteel verschillende lidstaatopties in de richtlijn [2]. Implementatie van de regels voor wettelijke controles in de Europese landen is daardoor uiteenlopend. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen met betrekking tot het verlenen van niet-auditdiensten of de verplichte roulatie van auditors, die een belangrijke borg moeten vormen voor de onafhankelijkheid van accountants. Europa heeft, ondanks de bevoegdheid daartoe, nog geen eenduidige controlestandaarden geïmplementeerd voor de controle van jaarrekeningen, waaronder de controle van continuïteit en fraude. Ook loopt de regelgeving op het gebied van toezicht per lidstaat flink uiteen. Deze complexe set van regels belemmert momenteel de totstandkoming van een Europees gelijk speelveld. Zo zijn er met betrekking tot verplichte roulatie van accountants (ter bevordering van de onafhankelijkheid) momenteel tenminste dertien verschillende regimes in de lidstaten. Er is ook geen eenduidige kwaliteit van de jaarrekeningcontrole van internationale concerns geborgd.

Kwaliteit verhogen nationaal of internationaal?

De NBA streeft naar een hoge controlekwaliteit. Het is daarbij de vraag hoe Nederland het meest effectief kan bijdragen aan het verbeteren van de controlekwaliteit door middel van wet- en regelgeving. Is dat door het aanpassen van de Nederlandse wetgeving die door Europese verordeningen kan worden beïnvloed (denk aan de roulatieregels die in Nederland nog voor de implementatie moesten worden aangepast), of moet Nederland juist proberen om het Nederlandse gedachtengoed te implementeren in Europese regels?

[1] 537/2014 - betreffende specifieke eisen voor de wettelijke controles van financiële overzichten van organisaties van openbaar belang en tot intrekking van Besluit 2005/909/EG van de Commissie

[2] RICHTLIJN 2006/43/EG betreffende de wettelijke controles van jaarrekeningen en geconsolideerde jaarrekeningen, tot wijziging van de Richtlijnen 78/660/EEG en 83/349/EEG van de Raad en houdende intrekking van Richtlijn 84/253/EEG van de Raad moet door lidstaten zelf worden geïmplementeerd.