De NBA vindt dat een organisatie die wordt gecontroleerd ook zelf een uitspraak moet doen over haar toekomstbestendigheid door middel van het opnemen van een Verklaring omtrent levensvatbaarheid (VOL) in het bestuursverslag.

Alle ondernemingen dienen toe te zien op de kwaliteit van de cijfers en de bevindingen hierover. De accountant speelt een belangrijke rol in het toezien op de uitspraken die een onderneming doet over de eigen levensvatbaarheid. Dit is belangrijk voor direct belanghebbenden en voor het brede maatschappelijke verkeer.

Ons standpunt is dat de organisatie die wordt gecontroleerd, naast een (impliciete) uitspraak over continuïteit (korte termijn: 12 maanden na opstellen verslag), ook een uitspraak doet over haar levensvatbaarheid (langere termijn). Deze paragraaf in het bestuursverslag met daarin informatie over de levensvatbaarheid biedt onder meer een weergave van:

  • veronderstellingen;
  • (materiële of anderzijds relevante) onzekerheden;
  • mitigerende maatregelen.

De informatie voor beide termijnen is sterk met elkaar verbonden, maar kent ook een eigen focus:

  • Op de korte termijn is nadrukkelijker aandacht voor het kunnen voldoen aan de verplichtingen[1];
  • Op langere termijn wordt gekeken naar de duurzaamheid van waardecreatie, de weerbaarheid of ook wel levensvatbaarheid van de organisatie.

Tijden zijn onzeker en de continuïteit van ondernemingen is niet vanzelfsprekend. Daarom is het, nu meer dan ooit, nodig om beter inzicht te krijgen in de levensvatbaarheid en weerbaarheid van een onderneming. De wijze waarop organisaties momenteel hierover rapporteren wordt door veel gebruikers van jaarverslagen als onvoldoende ervaren. Dit kan worden verbeterd door een afzonderlijk 'Verklaring omtrent levensvatbaarheid’ onderdeel te laten zijn van het bestuursverslag. Hierin dient het bestuur van de organisatie een onderbouwde verklaring op te nemen met betrekking tot de toekomstbestendigheid van de organisatie. Het is van belang dat de ‘Verklaring omtrent levensvatbaarheid’ niet een ‘boiler-plate text’ wordt waarin ieder jaar standaard dezelfde zinnen worden gepubliceerd. De accountant heeft dan een betere basis om over continuïteit te communiceren in zijn of haar controleverklaring.

De NBA pleit er daarom voor de verklaring omtrent levensvatbaarheid voor alle wettelijk controleplichtige organisaties verplicht te stellen.

[1] Gelieerd aan de onderbouwing van het al dan niet hanteren van de continuïteitsveronderstelling bij het opstellen van de jaarrekening.