Daarbij wordt gekeken naar de volgende dilemma’s:

  • Wanneer faillissementen plaatsvinden, blijkt soms dat de jaarrekeningen die hieraan voorafgaand zijn uitgebracht geen (toereikende) toelichtingen door de organisatie en de accountant hierover bevatten, terwijl dit wel had gekund en gemoeten.
  • Organisaties moeten steeds sneller inspelen op grote (maatschappelijke) ontwikkelingen, terwijl de complexiteit van deze ontwikkelingen toeneemt. Welke rol speelt de accountant bij het vergroten van het inzicht in de toekomstbestendigheid van organisaties?

Thematiek

Een organisatie kan jaren draaien zonder dat er iets aan de hand lijkt. Maar wanneer omstandigheden veranderen, of wanneer doorgaan op de huidige wijze ontoereikend is, kan de continuïteit van een onderneming in gevaar komen. In veel gevallen is dat direct aan de cijfers te zien, maar soms is de dreiging van discontinuïteit moeilijker zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de impact van klimaatverandering op bestaande bedrijfsmodellen, of een plotselinge crisis.

De kern van het accountantsberoep draait om het waarborgen van de kwaliteit van (niet-) financiële informatie van organisaties door het verstrekken van een redelijke mate van zekerheid bij deze informatie. Zekerheid die nodig is voor het nemen van beslissingen. Verwachte of onverwachte discontinuïteit van organisaties leidt tot kapitaalvernietiging, wantrouwen in het financieel bestel en doet vaak ook afbreuk aan de door de accountant verstrekte zekerheid. De maatschappelijke aandacht voor hoe accountants verslaglegging doen over continuïteit is daarom groot.

Taak

De activiteiten van de werkgroep Continuïteit dragen bij aan het realiseren van de doelstellingen van Stuurgroep Publiek Belang op dit thema.

Samenstelling werkgroep

•    Wiert Smid (PwC), voorzitter
•    Kees Romers (EY)
•    Mohammed Houba (Deloitte)
•    Renee Wijkamp (KPMG)
•    Jeroen Westdijk (Confirm)
•    Tim Koelewijn (EY, Young Profs)
•    Gerard van Vuuren (SRA)
•    Rachel Heikerk (Kamphuis & Berghuizen)
•    Melissa Klaver-Drost (NBA-themaregisseur Continuïteit)

De werkgroep wordt ondersteund vanuit het NBA-bureau en rapporteert aan de Stuurgroep Publiek Belang.

Input welkom

De praktijk is de beste leerschool, dus heb jij ervaringen die je zou willen delen? Zie jij kansen voor de beroepsgroep? Heb je iets wat je de werkgroep mee zou willen geven? Deel dit vooral met een van de leden of stuur een mail naar continuiteit@nba.nl. 

Projectdoelstelling korte termijn

Inzicht krijgen in de factoren die een rol spelen bij het adequaat en tijdig herkennen van situaties van (dis)continuïteit en achterhalen van de oorzaken waardoor dit niet altijd lukt. Hierin ligt nadrukkelijk de eerste prioriteit van het project. Vervolgens zal de werkgroep, aan de hand van de geïdentificeerde oorzaken, passende oplossingen aanreiken. Hierbij kan gedacht worden aan cultuur- en gedragselementen, trainingen en versterkingen in de keten[1].

Projectdoelstelling lange termijn

Op de wat langere termijn zal ook aandacht worden besteed aan de mogelijke rol van de accountant bij het vergroten van het inzicht in de toekomstbestendigheid van de door hem/haar gecontroleerde organisaties.

Prioriteiten 

  • Onder het thema ‘Het echt kennen van de gecontroleerde organisatie en haar omgeving’, moet de controlerend accountant oog hebben voor ‘rode vlaggen’. Op basis van de oorzakenanalyse specificeert de werkgroep deze rode vlaggen en zal de bevindingen delen met de sector.
  • Het publiceren van een eerste evaluatie naar kwantiteit en kwaliteit van de rapportering over de controleaanpak continuïteit in jaarrekeningen 2021.
  • De inzet van data speelt een steeds grotere rol. De werkgroep onderzoekt de mogelijkheden tot het delen van tools en het ontsluiten van data, onder andere gericht op het identificeren van risico’s in relatie tot continuïteit.

Contact

Melissa Klaver-Drost

themaregisseur Continuïteit
088 4960 485