Faculty Audit & Assurance
De faculty Audit & Assurance is er om accountants die assurance-opdrachten uitvoeren te ondersteunen in compliance en maatschappelijke relevantie.
De faculty Audit & Assurance heeft als missie om accountants te ondersteunen bij het uitvoeren van assurance-opdrachten (vallend onder NV COS 100-3999N) volgens de wet- en regelgeving, en dat de opdrachten relevant zijn voor het maatschappelijk verkeer. Daarnaast streeft de faculty naar het verminderen (en uiteindelijk opheffen) van de prestatie- en verwachtingskloof.
Elke assurance-opdracht wordt uitgevoerd voor het maatschappelijk verkeer. Dit maatschappelijk verkeer kan het "brede maatschappelijk verkeer" zijn bij de jaarrekeningcontrole. Maar het kan ook een beperktere groep zijn, bijvoorbeeld bij de uitvoering van een assurance-opdracht door een interne accountantsdienst.
Bij het uitvoeren van opdrachten is de in de Handleiding Regelgeving Accountancy (HRA) opgenomen regelgeving leidend. De regelgeving is voornamelijk "principle based". Het gaat er daarbij om dat de (relevante) regelgeving voor die specifieke assurance opdracht wordt toegepast. Het uitvoeren van een accountantsopdracht is zo een ambacht dat meesterschap vereist en meesterschap vergt ontwikkeling.
Met de oprichting van faculties wil de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) leden en belanghebbenden verbinden op inhoud. Centraal hierin staat de systematische ontwikkeling van het accountantsberoep.
Download
Pijlers
De pijlers zijn de steunpilaren onder de visie van de faculty en zijn de basis voor de beroepsontwikkeling.
Maatschappij
De accountant die assurance-opdrachten uitvoert staat "in dienst" van de maatschappij. De producten die assurance-opdrachten opleveren moeten dan ook relevant zijn voor de maatschappij. Het gaat hierbij over de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer (alle stakeholders) van de accountant die assurance geeft.
Naast relevantie is ook een betrouwbare uitvoering van de opdrachten van belang: is de opdracht uitgevoerd conform de relevante wet- en regelgeving?
Het gaat hierbij om de prestatie- en verwachtingskloof.
Meesterschap
De pijler 'meesterschap' gaat over het ambacht van de accountant. Naast (theoretische) kennis is het belangrijk dat de accountant vaardigheden, gedrag en competenties heeft om assurance-opdrachten uit te voeren die voldoen aan de verwachtingen van het maatschappelijk verkeer en compliant zijn.
Meesterschap gaat over het streven jezelf te verbeteren in een vak. Dat streven gaat zo ver dat je er een meester in wilt worden. Meesterschap gaat niet om het eindpunt, het gaat om de weg ernaartoe.
Focusgebieden
Focusgebieden zijn die onderwerpen waar de faculty de focus op legt. Het geeft de gebieden aan voor de beroepsontwikkeling.
Kennis van de entiteit
De Standaard 315, Risico’s op een afwijking van materieel belang identificeren en inschatten vormt een belangrijke basis voor de uitvoering van de (verdere) assurance-werkzaamheden. Op basis van deze standaard wordt bepaald welke risico’s bij de uitvoering van de opdracht moeten worden geadresseerd en welke werkzaamheden hiervoor moeten worden uitgevoerd. Daarmee is deze Standaard één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, in de gehele set van standaarden. Ook de strategische thema's fraude, continuïteit en ESG starten bij Standaard 315.
Toepassing van Standaard 315 start met een 'gedegen' kennis van de entiteit en haar omgeving, waarna een 'gedegen' risico-analyse moet worden gemaakt die de basis is voor de uit te voeren assurance-werkzaamheden. Als faculty Audit & Assurance kijken we of de accountant voldoende 'tools' heeft om een assurance-opdracht uit te voeren.
Risicoanalyse
De Standaard 315, Risico’s op een afwijking van materieel belang identificeren en inschatten, vormt een belangrijke basis voor de uitvoering van de (verdere) assurance-werkzaamheden. Op basis van deze standaard wordt bepaald welke risico’s bij de uitvoering van de opdracht moeten worden geadresseerd en welke werkzaamheden hiervoor moeten worden uitgevoerd. Daarmee is deze standaard één van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste, in de gehele set van standaarden. Ook de strategische thema's fraude, continuïteit en ESG starten bij Standaard 315.
Toepassing van Standaard 315 start met een 'gedegen' kennis van de entiteit en haar omgeving, waarna een 'gedegen' risico-analyse moet worden gemaakt die de basis is voor de uit te voeren assurance-werkzaamheden. Als faculty Audit & Assurance kijken we of de accountant voldoende 'tools' heeft om een assurance-opdracht uit te voeren.
Regierol in relatie tot inzet specialismen
De accountant krijgt meer en meer een regierol bij het uitvoeren van (assurance)opdrachten. De accountant wordt 'spin in het web', maar moet als eindverantwoordelijke in de 'driverseat' zitten. Welke specialistische kennis heeft de accountant nodig om de (kern)taak goed te kunnen vervullen? Wanneer schakel je door naar een specialist? Welke kennis, vaardigheden en gedrag zijn hiervoor nodig en hoe faciliteren we de leden in hun persoonlijke ontwikkeling? Hoe faciliteren we het ontwikkelingsproces van de leden naar een rol als accountant op de kerntaak of juist naar een specialist? De domeinexpansie vereist (diepgaandere) kennis van een groter aantal onderwerpen.
Versterken innovatiekracht
Hoe kunnen we het gebruik/toepassen van innovatieve werkwijzen/controlemethoden (waaronder IT) meer stimuleren?
Het compliance-denken op controledossiers lijkt een rem te geven op vernieuwing. Klopt dit, en zo ja is dit terecht? Hoe kunnen we de praktijk stimuleren en faciliteren, in lijn met de standaarden, in te zetten op innovatieve controlemethoden?
Efficiënt en effectief gebruik van innovatieve werkwijzen en controlemethoden kunnen ook een positief effect hebben op de aantrekkelijkheid van het beroep en zo op de werkdruk.