Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag
De Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag helpt accountants om in hun werk zorgvuldige, duidelijke en standvastige morele beslissingen te nemen, passend bij maatschappelijke ontwikkelingen. Accountants moeten als 'vertrouwenspersonen van het maatschappelijk verkeer' niet alleen volgens de wet handelen, maar vooral ook rechtvaardig en in het belang van de samenleving.
Wanneer standaarden echter geen uitsluitsel geven, ontstaat voor accountants een discretionaire ruimte waarin zij, ondersteund door de fundamentele beginselen, belangen dienen af te wegen en overeenkomstig te handelen. Het moreel kompas van de accountant vormt – te allen tijde – de basis van het vertrouwen dat de maatschappij heeft in de toegevoegde waarde van de accountant. Alle activiteiten van de faculty ECG zijn erop gericht om de accountant te helpen het eigen morele kompas te (her)ijken.
"In de tijdruimten van overgang, waarin zich nieuwe verkeerseisen ontwikkelen, ontstaat er onzekerheid omtrent de inhoud der functie (…) er is nog geen algemene norm gevormd (…) bij gemis aan een algemene norm wordt thans een sterker beroep op zijn eigen inzicht gedaan dan anders; en de persoonlijkheid van de accountant zal hier dus een grotere rol spelen dan in de normale gevallen."
Limperg Jr., Th. (1932/33)
Met de oprichting van faculties wil de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) leden en belanghebbenden verbinden op inhoud. Centraal hierin staat de systematische ontwikkeling van het accountantsberoep.
Download
Pijlers
De pijlers zijn de steunpilaren onder de visie van de faculty en zijn de basis voor de beroepsontwikkeling.
Professionele integriteit: jij en je professie
Het moreel kompas van de accountant, vormt -te allen tijde- de basis van het vertrouwen dat de maatschappij heeft in de toegevoegde waarde van de accountant.
De Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag zet zich in om accountants te helpen bij het (her)ijken van het morele kompas.
Een accountant verricht zijn werk integer, professioneel, objectief, vakbekwaam en zorgvuldig (beginselen VGBA).
De faculty ECG heeft aandacht voor:
- Het ‘Ethisch profiel van de accountant’ (ontwikkeling van het profiel start in 2022)
- Morele infrastructuur om de eigen afwegingen te toetsen
- Intervisie (volgen en begeleiden van intervisie)
- Commissie Vertrouwenspersonen
- NBA helpdesk
- De laatste ontwikkelingen met betrekking wet- en regelgeving in nauwe samenwerking met de Subcommissie Ethiek van de NBA
Cultuur gericht op het goede: jij en je omgeving
De accountant kan vanuit de professie bijdragen aan een integere bedrijfscultuur. Die van de eigen organisatie en die organisatie van de klant.
De faculty ECG heeft aandacht voor:
- Ethisch leiderschap - het creëren van een nieuwe norm (leidt tot vertrouwen, deregulering, maatschappelijke vooruitgang, versterking reputatie)
- Stakeholderdialoog
- Stappenplan voor een integere organisatiecultuur
De accountant kan vanuit de professie bijdragen aan een integere bedrijfscultuur van zowel klant als van de eigen werkgever. Iedere accountant draagt bij aan de beroepscultuur, een beroep van waarde(n).
Maatschappelijke radar: jij en de maatschappij
De faculty wil in open dialoog met toonaangevende instituties en relevante anderen, de maatschappelijke ontwikkelingen vroegtijdig duiden, analyseren en vertalen naar de accountancypraktijk. Met als resultaat dat de beroepsgroep en de individuele accountant zich initiërend opstelt en actief bijdraagt aan maatschappelijke vraagstukken.
In het handelen houdt de accountant actief rekening met wat relevante anderen daarvan op zijn best zouden kunnen verwachten. Om daar goed op aan te sluiten, is het nodig dat de accountant tijdig op de hoogte is van ontwikkelingen in de maatschappij. De faculty ECG richt zich - in samenwerking met anderen, zoals de Signaleringsraad - op het duiden van de morele aspecten in het publieke domein.
Focusgebieden
Focusgebieden zijn die onderwerpen waar de faculty de focus op legt. Het geeft de gebieden aan voor de beroepsontwikkeling.
Morele besluitvorming en ethisch leiderschap
Uit diverse oorzaakanalyses (o.a. fraude, continuïteit) blijkt dat standaarden niet altijd uitsluitsel geven. Er kunnen situaties ontstaan waarin accountants een afweging moeten maken en dien overeenkomstig handelen: het proces van ethische besluitvorming.
Omgaan met: ‘Het klopt wel, maar het deugt niet; ‘Moraal versus wet’. De maatschappij verwacht en vertrouwt erop dat de accountant niet alleen het rechtmatige maar ook het rechtvaardige doet. En dat in een veranderend tijdperk waarin diverse maatschappelijke ontwikkelingen zich in snel tempo achter elkaar opvolgen.
Inzicht in creëren in het proces van morele besluitvorming is de eerste stap. Toetsen en (her)ijken van het eigen Moreel kompas een tweede. Onder Moreel kompas verstaan we het innerlijke instrument dat je als ethisch professional helpt het goede doen.
Moreel besluitvormingsmodel voor accountants
Accountants komen regelmatig in aanraking met vraagstukken waarbij ethische principes een rol spelen bij oordeel- en besluitvorming. Het Moreel besluitvormingsmodel voor accountants geeft inzicht in het proces van besluitvorming en welke factoren dit beïnvloeden.
Lees meer over het Moreel Besluitvormingsmodel in de white paper Moreel besluitvormingsmodel voor accountants of via de interactie PowerPoint. In de white paper staat het volledige brondocument met de onderbouwing van het onderzoek en het model. De interactieve PowerPoint kan als (les)materiaal worden ingezet om bewustwording in eigen omgeving te bevorderen.
Morele Infrastructuur en Psychologische veiligheid
De eerste focus van de faculty is ‘inrichting Morele Infrastructuur’; een logische en vertrouwelijke omgeving waarbinnen accountants -te allen tijde- steun en advies vinden ten behoeve van hun professionele kritische houding in de beroepspraktijk
De focus ligt o.a. op zowel ondersteunen van het (verder) inrichten van de morele infrastructuur bij de NBA als werkgever en beroepsorganisatie, als het ondersteunen van leden bij de inrichting in de eigen organisatie. In lijn met de nieuwe wet Bescherming Klokkenluiders.
Maatschappelijk Debat
In het handelen houdt de accountant actief rekening met wat relevante anderen daarvan op zijn best zouden kunnen verwachten. Om daar goed op aan te sluiten, is het nodig dat de accountant tijdig op de hoogte is van ontwikkelingen in de maatschappij. Faculty ECG spant zich in om de morele aspecten in het publieke domein te duiden in en daarmee richting te geven aan de ontwikkeling van het beroep van accountant. Dit in dialoog en samenwerking met anderen.
Bestuur
Margreeth Kloppenburg
Margreeth werkt voor beroepsgroepen op het snijvlak tussen publiek en privaat, zoals accountants en apothekers. Ze publiceert columns, essays en is o.a. redacteur/auteur van Artikel 5, de beroepseer van de accountant. Ze verzorgt onderdelen over integere beroepshouding en -vaardigheden in meerdere opleidingen voor professionals.
Prof. dr. Boudewijn de Bruin
Boudewijn de Bruin is Professor of Financial Ethics bij de Universiteit van Groningen.
drs. Mike Muller RE RA
Mike Muller is CFO bij Inepro Group. Daarnaast is hij toezichthouder/commissaris bij verschillende organisaties in het publieke en private domein.
Inez van der Linden RA
Inez van der Linden is partner Risk & Compliance en Compliance Officer bij Baker Tilly.
drs. Peter Schimmel RA
Peter Schimmel is partner Forensics & Technology bij BDO Nederland.
Sluit je aan en denk mee
Het netwerk van de Faculty Ethiek, Cultuur en Gedrag bestaat uit accountants en relevante stakeholders. De faculty is er voor diegene die zich bewust is van het belang van het continue (her)ijken van het moreel kompas.
Meld je aan voor het netwerk als je interesse hebt of een bijdrage wilt leveren aan onderstaande thema’s Professionele integriteit; jij en je professie; Cultuur gericht op het goede; jij en je omgevingen/of maatschappelijke radar; jij en de maatschappij.
Ons netwerk
Volg ons en word onderdeel van het meest relevante netwerk, word als eerste op de hoogte gebracht van de activiteiten van de faculty. Denk mee over relevante thema’s, word uitgenodigd voor bijeenkomsten, krijg inzicht in huidige en toekomstige ontwikkelingen die relevant zijn voor je werk - en carrièreontwikkeling en blijf op de hoogte van publicaties, onderzoek en relevante leer-en ontwikkelinstrumenten. Meld je aan »