De NBA heeft deze FAQ's met het ministerie van SZW afgestemd en het ministerie gevraagd om de vragen gemarkeerd met dit symbool ook op de website van het ministerie op te nemen omdat ze een relevante standpuntbepaling of interpretatie bevatten. Indien beschikbaar treft u bij deze vragen een link naar de website van het ministerie van SZW naar de betreffende tekst.
Deze FAQ betreft enkel situaties waarbij artikel 6a van de eerste tranche wordt toegepast.
Deze FAQ betreft de NOW 2.0-regeling (tweede tranche).
NB In de FAQ’s worden meerdere gelijksoortige termen gehanteerd: entiteiten, ondernemingen, werkmaatschappijen en dergelijke die een gelijksoortige betekenis hebben. Hier wordt steeds een vennootschap of rechtspersoon bedoeld. De FAQ's betreffen NOW 1.0, tenzij anders vermeld.
FAQ's
Wat moet je doen, als je als accountant bij de uitvoering van een assurance- of aan assurance verwante opdracht ten behoeve van de NOW-regeling, geconfronteerd wordt met een signaal of aanwijzing voor fraude of overtreding van wet- en regelgeving door de cliënt?
Antwoord
Indien er sprake is van (een vermoeden van) misbruik, oneigenlijk gebruik en/of fraude, dan dient de accountant nadere acties te ondernemen in lijn met de bij het betreffende onderzoek van toepassing zijnde standaarden en overige wet- en regelgeving.
Dit betekent dat de accountant indien hij misbruik of fraude tegenkomt, conform de NV NOCLAR dient te handelen en indien nodig een melding dient te maken bij de bevoegde instantie(s). Voor de NOW is dit het UWV.
Tevens hebben alle accountants als zij zelfstandig of in accountantsorganisaties beroepsactiviteiten uitoefenen een belangrijke poortwachtersfunctie in het kader van de Wwft. Een accountant kan bij de uitvoering van een assurance- of aan assurance verwante opdracht ten behoeve van de NOW-regeling te maken krijgen met ongebruikelijke transacties waarbij het in bepaalde gevallen wettelijk verplicht is om deze te melden bij de FIU-Nederland in overeenstemming met de voorschriften in de Wwft. Het is belangrijk te beseffen dat de crisissituatie de accountant niet ontslaat van die poortwachtersrol.
De meest recente richtsnoeren Wwft treft u in de NBA-handreiking 1124 van 17 december 2020.
Geplaatst: 10 december 2020 (08:43 uur) Update: 18 december 2020 (12:40 uur)
Een entiteit heeft NOW-subsidie aangevraagd, maar door de robuustheid van de regeling of door aanwezige reserves binnen de entiteit is er in de ogen van de entiteit zelf recht op te veel subsidie of er is geen behoefte aan het volledige subsidiebedrag. De entiteit wil nu vrijwillig uit morele overwegingen, bijvoorbeeld naar aanleiding van een gesprek met de accountant, eigenlijk graag van een deel van de subsidie afzien, waar formeel wel recht op bestaat. Kan dat?
Antwoord
Ja, dat kan. In de kamerbrief van 3 december 2020 is het volgende aangekondigd: "Inmiddels hebben enkele werkgevers laten weten vrijwillig een lagere NOW-subsidie te willen ontvangen dan waar zij gezien hun omzetverlies recht op hebben. Ik stel dit op prijs, mede omdat ik heb opgeroepen om de NOW alleen aan te vragen als het echt noodzakelijk is. UWV heeft hier inmiddels ook een proces voor ingericht waarbij werkgevers die vrijwillig minder NOW willen ontvangen (dan waar zij formeel recht op hebben), bij hun aanvraag tot definitieve vaststelling van de NOW een lager percentage omzetverlies kunnen opgeven. UWV gaat in deze gevallen bij de vaststelling dan uit van het door de werkgever opgegeven (lagere) omzetverlies. Wanneer een accountantsverklaring of derdenverklaring nodig is, zal een accountant of deskundige derde ten behoeve van een sluitende administratie in diens verklaring wel het daadwerkelijke percentage omzetverlies rapporteren."
Geplaatst: 10 december 2020 (08:43 uur)
FAQ F3
Als cliënten van accountants bedragen onder de € 20.000/25.000 zelf hebben aangevraagd en zelf de eindafrekening met de eigenverklaring hebben ingestuurd, maar later tijdens het samenstellen van de jaarrekening blijkt dat hier fouten in zitten ten voor- of nadeel van de cliënt, is er dan nog een mogelijkheid voor de accountant om actie te ondernemen om te zorgen voor herstel?
Antwoord
Indien de accountant heeft vastgesteld dat de aanvraag tot vaststelling te laag is als gevolg van fouten dan kan de aanvrager in beroep gaan mits dat binnen 6 weken na ontvangst van de vaststellingsbeschikking gebeurt.
Indien de aanvraag te hoog is als gevolg van fouten dient de accountant de aanvrager hierover te informeren en te verzoeken om contact hierover op te nemen met het UWV om de fout te herstellen. Indien de aanvrager dit niet doet, dient de accountant de gebruikelijke maatregelen uit te voeren op grond van bijvoorbeeld de Wwft of de NOCLAR.
Voor aanknopingspunten voor de vraag wat te doen bij signalen van fraude, zie FAQ F1.
Geplaatst: 22 december 2020 (11:28 uur)
Uw contactpersonen zijn: Berthold de Jong en Annette Houwaart.
Disclaimer De antwoorden op de FAQ’s zijn opgesteld door de Helpdesk van de NBA. Op deze antwoorden zijn dan ook de algemene voorwaarden van de Helpdesk van de NBA van toepassing.