In juni publiceerde de Autoriteit Financiële Markten haar rapport met de toezichtbevindingen van de controledossiers 2014-2015 van de vier grote kantoren. Het AFM-rapport beschreef tevens de implementatie en borging van verbetermaatregelen en de ingezette verandering op de gebieden beheersing, cultuur en gedrag en intern toezicht bij de OOB-kantoren. De teleurstellende resultaten waren begin september voor de Tweede Kamer aanleiding om snellere en meer zichtbare resultaten te eisen.

De stuurgroep Publiek Belang heeft daarom besloten om de veranderagenda te actualiseren op met name de volgende punten:

  1. Meer samenhang aan te brengen tussen de diverse onderdelen van de veranderagenda (vergroten integraliteit);
  2. Te verbreden en te verdiepen en waar mogelijk het tempo te verhogen;
  3. De transparantie te vergroten door betrokkenen meer 'mee te nemen in het proces'.

De in juni geformuleerde acties worden onverminderd voortgezet. Daarnaast bevat de geactualiseerde agenda enkele aanvullende acties, voortvloeiend uit bovengenoemde punten.

De stuurgroep realiseert zich dat er grote druk staat op de sector om binnen afzienbare termijn zichtbare resultaten te boeken. Ze heeft begrip voor de wensen van politiek en samenleving en zal daar waar mogelijk het veranderproces intensiveren en versnellen. Tegelijkertijd mag die versnelling niet ten koste gaan van diepgang en duurzaamheid. De stuurgroep onderschrijft het belang van een veranderproces dat wordt gedragen door de sector, door bestuurders en professionals op de werkvloer. Alleen zo kan een structurele en blijvende verandering worden gewaarborgd.

open document in nieuw tabblad