Aanleiding

De NBA heeft gedurende de zomer wijzigingen aan Standaard 600 geconsulteerd. Het gaat daarbij om het meer risico-gedreven maken van de aanpak van groepscontroles, in plaats van een component-gedreven benadering. Omdat veel assurance-opdrachten inzake duurzaamheidsverslaggeving plaatsvinden bij ondernemingen waar ook een groepscontroleopdracht van de financiële overzichten plaatsvindt, ligt het voor de hand om ook in Standaard 3810N een meer risico-gerichte aanpak in te voeren.

Daarnaast heeft de NBA deze zomer wijzigingen aan Standaard 220 Kwaliteitsmanagement voor een controle van financiële overzichten geconsulteerd, en loopt momenteel een consultatie van wijzigingen aan (onder meer) Standaard 3000A. Dit betreft het implementeren van kwaliteitsmanagementsprincipes in de Nederlandse Controle- en Overige Standaarden, gebaseerd op de International Standard on Quality Management 1 van IAASB. Ook hier ligt het voor de hand om deze wijzigingen ook in Standaard 3810N door te voeren.

Tenslotte is een verschil hersteld tussen paragrafen 42B en 42R inzake de teamdiscussie over de vatbaarheid voor fraude. Hier wordt voorgesteld om de bepaling dat de discussie moet plaatsvinden zonder rekening te houden met eerdere ervaringen van het team met de integriteit en eerlijkheid van de leiding van de onderneming en hen belast met governance, ook in paragraaf 42B (dus voor beperkte mate van zekerheidsopdrachten) op te nemen.

Download
Consultatiereacties

Definitief

De NBA heeft Standaard 3810N Assurance-opdrachten inzake duurzaamheidsverslaggeving aangepast. De nieuwe Standaard is van toepassing op assurance-opdrachten over boekjaren die beginnen op of na 15 december 2023.

Met de wijzigingen is aansluiting met de herziene Standaard 600 - Bijzondere overwegingen – controles van financiële overzichten van een groep (inclusief de werkzaamheden van accountants van groepsonderdelen) beoogd. Verder is de Standaard aangepast aan de herziene Standaard 3000A - Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (attest-opdrachten).

Download