Doelstelling

Per 15 december 2022 heeft IAASB de nieuwe ISA 220 Quality Management for an Audit of Financial Statements van toepassing verklaard. Deze Standaard maakt onderdeel uit van de complete revisie van kwaliteitsstandaarden, waaronder de vervanging van ISQC1 door ISQM1 en ISQM2.

De NBA heeft de aangepaste Standaard beoordeeld, en is tot de conclusie gekomen dat ISA 220 in Nederland kan worden ingevoerd, vooruitlopend op de implementatie in Nederland van ISQM1 (de internationale standaard voor kwaliteitsmanagement) en ISQM2 (de internationale standaard voor opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen). Dit kan alleen voor zover de verwijzingen vanuit ISA220 naar ISQM aan de Nederlandse situatie worden aangepast.

De doelstelling van het project is dan ook om ISA 220 te vertalen en de noodzakelijke wijzigingen door te voeren om ISA220  aan te passen aan de Nederlandse situatie. Daarnaast zullen de wijzigingen die IAASB in andere ISAs voorstelt, ook worden vertaald en aangepast aan het Nederlandse wettelijke kader.

Planning

De consultatie is op 21 juli 2023 gestart en eindigde op 31 augustus 2023.

Afronding/implementatie

De consultatie is afgesloten. Er zijn geen opmerkingen op de vertaling van Standaard 220 ontvangen. Het bestuur heeft de herziene Standaard 220 en de Conforming en de Conforming and Consequential Amendments in december 2023 vastgesteld. Deze wijzigingen zijn van toepassing op opdrachten over boekjaren startend op of na 15 december 2023, en zullen worden opgenomen in de publicatie van de NV COS en de HRA bundel 2024.

Voor meer informatie over de verdere stappen inzake de implementatie van ISQM in Nederland wordt verwezen naar de projectpagina ISQM.