Doelstelling

De IAASB heeft in april 2022 de definitieve revised ISA 600 (Special Considerations—Audits of Group Financial Statements (Including the Work of Component Auditors)) uitgebracht. De revised ISA 600 is van toepassing op financiële overzichten aanvangend op of na 15 december 2023.

Als lid van de IAASB implementeert Nederland (herziene) ISA’s in beginsel ongewijzigd in de Nadere Voorschriften Controle- en Overige Standaarden.

De herziene Standaard 600 bevat nieuwe en aangepaste definities, vereisten en voorbeelden die de Standaard beter in overeenstemming brengen met recentelijke aanpassingen, zoals de gewijzigde Standaarden 220 en 315. De nieuwe en aangepaste vereisten benadrukken ook beter de verantwoordelijkheid van de accountant voor een professioneel-kritische instelling, planning en uitvoering van een groepscontrole (waaronder documentatie), de communicatie tussen de accountant op groepsniveau en de accountant van een groepsonderdeel. Nieuwe definities zijn onder andere het samenvoegingsrisico en de uitvoeringsmaterialiteit op het niveau van een groepsonderdeel.

Planning

De consultatie is op 21 juli 2023 gestart en eindigde op 31 augustus 2023.

Zie ook: Consultatie wijzigingen ViO, Standaarden 220 en 600 en overige

Afronding/implementatie

De consultatie is afgesloten. Er zijn geen opmerkingen op de vertaling van de gewijzigde Standaard 600 ontvangen.

Het bestuur heeft de herziene Standaard 600 en de Conforming and Consequential Amendments in december 2023 vastgesteld. Deze wijzigingen zijn van toepassing op financiële overzichten aanvangend op of na 15 december 2023, en zullen worden opgenomen in de publicatie van de NV COS en de HRA bundel 2024.