Aanleiding

Met het wetsvoorstel Wet implementatie richtlijn duurzaamheidsrapportering (de wet) wordt richtlijn (EU) 2022/2464 met betrekking tot duurzaamheidsrapportering door ondernemingen in de Nederlandse regelgeving geïmplementeerd. Na invoering van de wetswijziging zijn alle grote rechtspersonen, grote banken en grote verzekeraars ongeacht hun rechtsvorm en alle beursvennootschappen, met uitzondering van micro-beursvennootschappen, verplicht om over duurzaamheidskwesties rapporteren in hun bestuursverslag. Daartoe bevoegde accountants geven een assuranceverklaring af van de uitslag van een assurance-onderzoek over een duurzaamheidsrapportering. 

‘Daartoe bevoegde accountants’ zijn accountants van wie in het accountantsregister een aantekening is opgenomen dat de opleiding van de accountant voldoet aan de eindtermen voor het uitvoeren van assurance-onderzoeken van duurzaamheidsrapporteringen. 

In de wet is wel een overgangsregeling opgenomen voor accountants die voor 1 januari 2024 al beschikten over ‘certificeringsbevoegdheid’ (bevoegdheid om wettelijke controles te verrichten) of voor 1 januari 2026 met goed gevolg de opleiding tot accountant hebben afgerond die recht geeft op inschrijving in het accountantsregister met certificeringsbevoegdheid. Deze accountants verkrijgen bij de inwerkingtreding van de wet of bij inschrijving op basis van een voor 1 januari 2026 afgeronde opleiding de bevoegdheid om assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapporteringen uit te voeren zonder aan de extra opleidingseisen te hoeven voldoen die de wet gaat stellen. 

Om ook bekwaam te worden, voldoen de accountants op wie de overgangsregeling van toepassing is en die assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapporteringen uit gaan voeren, wel aan de specifieke eisen die de NBA op het gebied van permanente educatie aan deze accountants gaat stellen.  

De wet stelt aan de accountants die op grond van de overgangsregeling de bevoegdheid krijgen om assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapporteringen uit te voeren de eis dat deze accountants de nodige kennis van duurzaamheidsrapportering en assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapportering krijgen via permanente educatie. De memorie van toelichting bij de wet geeft aan dat de NBA dit zal betrekken bij haar regelgevende bevoegdheid ten aanzien van permanente educatie op basis van artikel 19 van de Wet op het accountantsberoep. De NBA stelt eisen aan de permanente educatie van accountants op grond van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019. Het bestuur heeft deze nadere voorschriften vastgesteld op grond van de delegatiebepaling in de Verordening gedrags- en beroepsregels accountants (VGBA). 

De eisen die de NBA op basis van haar regelgevende bevoegdheid gaat stellen aan accountants die op grond van de overgangsregeling bevoegd worden om assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapporteringen uit gaan voeren en ook voornemens zijn een dergelijk onderzoek te gaan doen, vraagt maar tot op zekere hoogte om een aanpassing van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019.

Het is niet noodzakelijk om de Nadere voorschriften permanente educatie 2019 aan te passen voor de eisen die de NBA stelt aan de kennis van duurzaamheidsrapportering en assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapportering. Daarvoor bestaat al een basis in de Nadere voorschriften permanente educatie 2019. Het bestuur kan immers op grond van artikel 6, eerste lid van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019 voor een nader te bepalen groep accountants een kennisgebied of onderwerp vaststellen ten aanzien waarvan PE-activiteiten van nader te bepalen omvang worden verricht.

Wel is het noodzakelijk om in de Nadere voorschriften permanente educatie 2019 een verplichting op te leggen om voorafgaand aan de afgifte van een assuranceverklaring van de uitslag van een  assurance-onderzoek over een duurzaamheidsrapportering, eenmalig te verklaren over de eigen deskundigheid van de verantwoordelijke accountant of een of meer leden van het assurance-team.

Met de invoering van de wet legt de wetgever aan de NBA de belangrijke taak op om ervoor zorg te dragen dat accountants die op grond van de overgangsregeling bevoegd worden om assurance-verklaringen af te geven over duurzaamheidsrapportage, de nodige kennis verkrijgen via permanente educatie. De NBA heeft ervoor gekozen om aan de accountants een zekere vrijheid te geven over de wijze waarop zij deze kennis verkrijgen, in overeenstemming met de huidige methodiek van permanente educatie via het portfolio. De NBA heeft ervoor gekozen om de te verkrijgen kennis niet te verifiëren via het afnemen van mondelinge of schriftelijke tentamens of examens. Om toch een bepaalde vorm van zekerheid te verkrijgen over de kennis die accountants die assurance-verklaringen over duurzaamheidsrapporteringen gaan geven, verlangt de NBA van hen dat zij daar eenmalig via de csrd complianceverklaring over verklaren zich voldoende bekwaamd te hebben conform de door het bestuur voorgeschreven vereisten. Dit vraagt van de accountant om reflectie over de eigen professionele ontwikkeling en de mate van vakbekwaamheid om een professionele dienst te gaan verrichten in de vorm van een assurance-onderzoek van een duurzaamheidsrapportage. Dit is vergelijkbaar met de compliance verklaring die jaarlijks afgegeven wordt door accountants die aan hun verplichtingen inzake permanente educatie hebben voldaan. 

Op basis van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019 legt de NBA dan ook aan accountants die onder de overgangsregeling vallen als verplichting op dat als zij een assuranceverklaring afgeven van de uitslag van een assurance-onderzoek over een duurzaamheidsrapportering, voor de afgifte van die assuranceverklaring verklaren dat zij hebben voldaan aan de eisen die de NBA stelt aan de kennis van duurzaamheidsrapportering en assurance-onderzoek van duurzaamheidsrapportering. 

Doelstelling

Deze wijziging van de Nadere voorschriften permanente educatie 2019 hebben tot  doel om te voldoen aan de verplichtingen die in de basis voortvloeien uit de richtlijn om ervoor zorg te dragen dat accountants die op grond van de overgangsregeling bevoegd worden om assuranceverklaringen over duurzaamheidsrapporteringen af te geven en ook van plan zijn om dat te gaan doen, ook bekwaam worden om dat te kunnen doen.

Download

Consultatietermijn

De consultatietermijn loopt van 12 augustus 2024 tot en met 9 september 2024. Consultatiereacties kunnen worden gestuurd aan: consultaties@nba.nl.

De NBA vindt het belangrijk om transparant te zijn over de reacties die zij krijgt met betrekking tot voorgestelde regelgeving en toelichtingen daarop. Daarom vragen wij om bij indiening van uw reactie aan te geven of wij uw reactie wel of niet mogen publiceren op de website van de NBA. Voor de interne verwerking ontvangen wij graag ook een Word-versie van uw reactie.