Aanleiding

Met ingang van 15 december 2024 zal IESBA de Code of Ethics wijzigen. IESBA heeft deze wijzigingen aangekondigd in een Final Pronouncement (Final Pronouncement Listed Entity and Public Interest Entity). IESBA heeft deze pronouncement uitgebracht in reactie op vragen van de wereldwijde stakeholders (toezichthouders en gebruikers) om de onafhankelijkheidsbepalingen aan te scherpen en duidelijker te maken. De wijzigingen in de IESBA Code of Ethics hebben geleid tot het voorstel van NBA tot het opnemen van de definitie beursgenoteerde onderneming in art. 1 ViO. In het consultatiedocument wordt hierover nadere uitleg gegeven.

Daarnaast heeft IESBA de pronouncement Final Pronouncement Technology related Revisions to the Code gepubliceerd. Als gevolg van de invloed van technologie in de dienstverlening van accountants speelt technologie een steeds belangrijker rol binnen onze regelgeving. In de pronouncement heeft IESBA de gevolgen van deze technologische ontwikkelingen verwerkt. De NBA is van mening dat de voorgestelde wijzigingen in de Code of Ethics geen gevolgen hebben voor de huidige VGBA en ViO. In het consultatiedocument wordt hierover nadere uitleg gegeven.

Doelstelling

Hoewel wij de Code of Ethics niet één op één overnemen, volgen wij de wijzigingen wel. De ViO en VGBA worden aangepast waar noodzakelijk.

Consultatietermijn

De consultatietermijn loopt van 5 juli tot en met 23 augustus 2024. Consultatiereacties kunnen worden gestuurd aan: consultaties@nba.nl.

De NBA vindt het belangrijk om transparant te zijn over de reacties die zij krijgt met betrekking tot voorgestelde regelgeving en toelichtingen daarop. Daarom vragen wij om bij indiening van uw reactie aan te geven of wij uw reactie wel of niet mogen publiceren op de website van de NBA. Voor de interne verwerking ontvangen wij graag ook een Word-versie van uw reactie.

Downloads

Afronding/implementatie

Invoering per 1 januari 2026.