Doelstelling

Per 15 december 2022 zijn de nieuwe standaarden voor kwaliteitsmanagement van kracht geworden. ISQM 1 is de internationale standaard voor kwaliteitsmanagement en ISQM 2 regelt de opdrachtgerichte kwaliteitsbeoordelingen. ISQM 1 en 2 hebben in Nederland geen rechtstreekse werking. In Nederland is kwaliteitsmanagement voor accountantsorganisaties geregeld in Wta/Bta en de Verordening accountantsorganisaties, voor accountantskantoren geldt de NVKS.

De NBA is een project gestart om ISQM 1 en 2 in de beroepsregelgeving te implementeren. Naast het vertalen van ISQM1 en 2 naar Nadere Voorschriften, zal de NBA de huidige bepalingen in NVKS en VAO waar mogelijk intrekken. Ook zal de NBA ondersteunende materialen gaan publiceren die er op zijn gericht om kleine accountantseenheden te ondersteunen bij het invulling geven aan de schaalbaarheid van het kwaliteitsmanagement. Hiermee helpt de NBA om het kwaliteitsmanagementsysteem aan te passen naar aard en omvang en daarmee samenhangende risico’s van de accountantseenheid.

De bestaande Standaarden en andere beroepsreglementering zal, waar noodzakelijk, worden aangepast aan nieuwe standaarden voor kwaliteitsmanagement, waaronder het aanpassen van diverse verwijzingen en toelichtingen.

Download projectplan

Planning

Status: Projectplan goedgekeurd 

Het streven is om gedurende de zomer de vertalingen van ISQM1 en 2 naar Nadere Voorschriften en de aanpassingen van de VAO en de NVKS te consulteren. De aanpassingen van de controle- en overige standaarden zullen daarna worden geconsulteerd. 

De leden zullen op de ledenvergadering (beoogd wordt december 2024) mogen instemmen met de aanpassingen van de VAO, hierbij wordt voorzien dat het NBA-bestuur in dezelfde periode de Nadere Voorschriften en wijzigingen in de controle- en overige standaarden goedkeurt. 

Afronding/implementatie

Gegeven de grote impact die de nieuwe kwaliteitsmanagementstandaarden kunnen hebben, zal worden voorgesteld om de nieuwe regelgeving getrapt in werking te laten treden. Uiteindelijk is het de bedoeling is dat alle accountantseenheden vanaf 1 januari 2027 deze vereisten zullen toepassen.