Marktinkomstenverslag Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing (IME)

De Europese Commissie heeft op 6 oktober 2022—als gevolg van de destijds uitzonderlijk hoge energieprijzen—een noodverordening uitgevaardigd die de Europese lidstaten verplicht een pakket aan noodmaatregelen te nemen, waaronder een heffing op de marktinkomsten van elektriciteitsproducenten boven een vastgesteld bedrag: de inframarginale elektriciteitsheffing (IME).

Dit protocol heeft als doel het geven van aanwijzingen over de reikwijdte en de diepgang van de accountantswerkzaamheden op het door de producent bij de Nederlandse Emissieautoriteit (hierna: NEa) in te dienen marktinkomstenverslag (artikel 11, vierde lid, van de Tijdelijke wet inframarginale elektriciteitsheffing). 

De accountant voert het onderzoek uit naar het marktinkomstenverslag met inachtneming van dit protocol. Dit onderzoek bestaat uit twee opdrachten:

  • De accountant voert het onderzoek uit inzake de getrouwheid van het marktinkomstenverslag met inachtneming van dit protocol en Standaard 3000A ‘Assurance-opdrachten anders dan opdrachten tot controle of beoordeling van historische financiële informatie (attest-opdrachten)’ (hierna: Standaard 3000A) en rapporteert de conclusies en bevindingen in het assurance-rapport. De accountant geeft een assurance-rapport met een redelijke mate van zekerheid af bij het marktinkomstenverslag van de producent. Ter identificatie wordt het door de accountant gewaarmerkte marktinkomstenverslag door de accountant als bijlage aan het assurance-rapport gevoegd.
  • De accountant voert de onderzoekswerkzaamheden naar de ‘Gegevens over het samenwerkingsverband of de groepsstructuur’ uit volgens Standaard 4400 ‘Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden’. Bij de uitvoering van het onderzoek volgt de accountant de onderzoekspunten die in deel C van dit protocol zijn opgenomen.

De accountantswerkzaamheden dienen te worden uitgevoerd door de (groeps)accountant die belast is met de uitvoering van de controle van de jaarrekening over 2022 en/of 2023.

Het assurance-rapport en het rapport inzake overeengekomen specifieke werkzaamheden die voortvloeien uit de uitvoering van het onderzoek zoals vastgelegd in dit protocol worden gezien als het accountantsproduct van een accountant. 

Accountants kunnen zich met hun vragen over de regeling en dit protocol melden bij de NEa. Producenten en/of accountants krijgen een individuele reactie op hun vraag. De vragen en reacties worden veralgemeniseerd gepubliceerd op de website van de NEa in een Q&A (questions and answers) en vormen een nadere duiding van het protocol. Zie voor meer informatie de website van de NEa

De COPRO is nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het protocol.

De COPRO heeft het protocol:

  • meegelezen, tekstvoorstellen en verduidelijkingen aangebracht;
  • inbreng gegeven met betrekking de gevraagde accountantsproducten;
  • aanpassingen doorgevoerd inzake herziening Standaard 4400.
  • aanpassing van de deadline van het indienen van het accountantsproduct gevraagd.  

Oordeel COPRO (24030 – 27 januari 2025)

In overleg met COPRO zijn een aantal aanpassingen en verduidelijkingen in het protocol aangebracht. COPRO heeft als eindoordeel dat het Accountantsprotocol IME uitvoerbaar is en voldoet aan de voorwaarden van de Schrijfwijzer Accountantsprotocollen 2017.

Wel hebben wij de opsteller gewezen op de gestelde deadline van 1 april 2025, die in de praktijk tot problemen kan leiden. NBA heeft gevraagd om de deadline naar achteren te plaatsen. Vanuit de opsteller is hierop gereageerd dat ingeval belastingplichtigen problemen ondervinden met de gestelde deadline, zij contact kunnen opnemen met de NEa.

open document in nieuw tabblad