Voor u ligt een consultatiedocument met vertalingen van de herziene Standaard 220 Kwaliteitsmanagement voor een controle van financiële overzichten, de herziene Standaard 600  Bijzondere overwegingen – controles van financiële overzichten van een groep (inclusief de werkzaamheden van accountants van groepsonderdelen), alsmede aanpassingen van de Verordening inzake de onafhankelijkheid van accountants bij assurance-opdrachten, als gevolg van de IESBA-projecten vergoedingen (fees), samenloop van dienstverlening (NAS) en groepscontroles (Group Audit). Tevens wordt een aantal kleine andere aanpassingen, deels in samenhang met bovengenoemde aanpassingen, geconsulteerd. 

Aanleiding

De aanpassing van Standaard 220 betreft een vertaling van de herziene ISA 220 en is het gevolg van de invoering van de International Standards on Quality Management (ISQM) door de IAASB. Daarnaast heeft de IAASB ISA 600 aangepast, welke onder meer voortbouwt op het kwaliteitsmanagement zoals geïntroduceerd in de herziene ISA 220. Deze is vertaald in de herziene Standaard 600. In de Code of Ethics zijn door de IESBA de afgelopen periode diverse wijzigingen aangebracht, waaronder aanpassingen als gevolg van wijzigingen in Standaard 600. Omdat de wijzigingsvoorstellen een sterke onderlinge samenhang kennen, hebben we alle genoemde onderwerpen  in één overall consultatiedocument opgenomen. 

Leden en belanghebbenden worden uitgenodigd tot 31 augustus 2023 te reageren op de wijzigingsvoorstellen via consultaties@nba.nl.

Voor meer achtergrondinformatie over de wijzigingen en het waarom van de aanpassingen, zie ook de factsheets van de IAASB.

Downloads
Consultatiereacties
Reactie NBA op ontvangen commentaren

Definitief

De ontvangen consultatiereacties hadden allen betrekking op de voorgestelde aanpassingen aan de ViO. Er zijn geen opmerkingen gemaakt met betrekking tot de vertalingen van de Standaarden 220, 600 en de overige kleine wijzigingen. Wel zijn een aantal kleine verbeteringen doorgevoerd, bijv. het herstel van taalfouten en het verder verbeteren van de consistentie van de terminologie. Deze verbeteringen hebben geen impact op de inhoudelijke eisen.

Tijdens de Algemene ledenvergadering van de NBA op 11 december 2023 is het wijzigingsvoorstel ViO goedgekeurd. Vervolgens is het wijzigingsvoorstel gepubliceerd in de Staatscourant van 20 december 2023. Hiermee zijn de wijzigingen definitief verwerkt in de ViO.

Downloads